Sleutelrol voor Bulgarije

Illegale graszaadhandel Bulgarije stopgezet

7 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness

Er is een einde gekomen aan de sleutelrol die Bulgarije vervulde in de illegale import en distributie van graszaden. Bonafide graszaadfirma’s ondervonden er al jaren hinder van dat onder meer via de haven van Varna, Italiaans raaigras werd ingevoerd en vandaar uit werd gedistribueerd over Europa. In diverse Zuidelijke lidstaten werd het graszaad omgekat en voorzien van illegale certificaten, waarna het als gecertificeerd graszaad op de Europese markt werd gebracht.

Vanaf juni 2012 is de invoer van grote hoeveelheden ongecertificeerd graszaad vanuit Bulgarije via Italië in de Europese Unie volledig tot stilstand gekomen. In de afgelopen jaren nam de export steeds grotere vormen aan (tot ruim 1.200 ton in 2011). Breeders Trust oefende druk uit op de Bulgaarse autoriteiten voor extra douanetoezicht op partijen graszaad die in de haven werden gelost.

Met de stopzetting van de illegale praktijken is de invoer van legaal (gecertificeerd) graszaad uit de Verenigde Staten gegroeid. De invoer van Italiaans raaigras (Lolium multiflorum) vanuit de VS en Uruguay naar Bulgarije groeide in enkele jaren tijd naar circa 2.000 ton in 2011 met een handelswaarde van ruim 1,3 miljoen euro. Na de verscherpte invoercontrole begin 2012 stagneerde de groei en is het afgelopen jaar slechts 175 ton graszaad ingevoerd via de haven van Varna. Bonafide Italiaanse graszaadhandelaren hebben positief gereageerd en geven aan dat als gevolg hiervan de Italiaanse graszaadmarkt transparanter is geworden.

Opmerkelijk in dit geheel is dat veehouders in Bulgarije weinig Italiaans raaigras zaaien voor de productie van kuilvoer. Zij zaaien eigen Bulgaarse rassen die geschikt en aangepast zijn aan de lokale groeiomstandigheden. Hieruit blijkt duidelijk dat malafide handelaren de Bulgaarse haven hebben benut uitsluitend voor doorvoer van illegaal graszaad verder Europa in. Breeders Trust laat weten verder te gaan met het opsporen van illegale activiteiten in de graszaadwereld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden