Samen met Bayer

Syngenta op de bres voor neonics

27 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Na het Duitse Bayer vecht ook het Zwitserse agrochemiebedrijf Syngenta voor de rechtbank het verbod aan dat de Europese Commissie instelde op het gebruik van de insecticide thiamethoxam op gewassen die bijen aantrekken. Die beslissing werd genomen "op basis van een gebrekkige procedure, en een ontoereikende en onvolledige evaluatie van het Europese agentschap voor de voedselveiligheid", luidt het in interview met Vilt.be. 

"We waren liever niet naar de rechtbank gestapt, maar hebben geen keuze omdat we ervan overtuigd zijn dat de Commissie ten onrechte een link heeft gelegd tussen thiamethoxam en de achteruitgang van de gezondheid van de bijen", zegt John Atkin, de operationeel directeur van Syngenta. "Door het product op te schorten, heeft de Commissie gezondigd tegen de Europese pesticidewetgeving en het voorzorgsprincipe foutief toegepast."

De Europese Commissie bevestigde in mei de beslissing om het gebruik van drie pesticiden uit de familie van de neonicotinoïden (clothianidine, thiamethoxam en imidaclopride) gedurende twee jaar te verbieden, omdat die gevaarlijk zijn voor bijen. De beperkingen treden op 1 december in werking.

"Sinds de beslissing hebben verschillende landbouwers en landbouworganisaties wereldwijd hun bezorgdheid uitgedrukt over het verlies van dit zeer effectieve, lage dosis-product. Ze zullen het moeten vervangen door minder duurzame alternatieven", voegt Atkin toe.

Syngenta roept alle betrokkenen op om zich te concentreren op praktische oplossingen voor de gezondheid van de bijen. "De meeste experts zijn het erover eens dat die aangetast is door ziektes, virussen en het verdwijnen van hun habitat en hun voedsel", klinkt het.

Eerder deze maand ondernam ook de Duitse groep Bayer al gerechtelijke stappen tegen het verbod.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Bayersyngenta
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Dr. Henk Tennekes 27 Augustus 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10833057/Syngenta-op-de-bres-voor-neonics]Syngenta op de bres voor neonics[/url]
De dodelijke werking van imidacloprid en thiamethoxam op honingbijen wordt beschreven door de Druckrey-Küpfmüller vergelijking c x t?n = constant, waarbij c = concentratie blootstelling, t = mediane tijd tot dodelijk effect, en n = exponent, die groter is dan 1, waarmee de versterkende werking van de tijd tot uitdrukking wordt gebracht (zie bijlage). De waarde van n voor de dodelijke werking van thiamethoxam op honingbijen = 2,21. Voor imidacloprid is de waarde van n = 5,83. Dat betekent dat uiterst geringe sporen van deze stoffen in stuifmeel en nectar ruimschoots binnen de levensverwachting een dodelijke werking op honingbijen zullen hebben. Dit overtuigende bewijs van het onaanvaardbare risico van neonicotinoiden voor bijen wordt door Bayer CropScience en Syngenta glashard genegeerd.
Dr. Henk Tennekes 27 Augustus 2013
het kan worden nagelezen in een publicatie in het vaktijdschrift Toxicology:
Henk A. Tennekes and Francisco Sanchez-Bayo (2013) Toxicology (Volume 309, July 5, pages 39–51)
Ingrid Brouwer-de Boer 28 Augustus 2013
Syngenta heeft maar één belang: zo hoog mogelijke winsten genereren voor de toplaag en de aandeelhouders van het bedrijf.
Dat hun giftige producten (pesticiden en fungiciden) een dodelijke cocktail vormen voor de meest essentiële schakel in de voedselproductie zal ze een rotzorg zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden