Tarweprijs gestegen

Ruim aanbod drukt prijzen voergerst en maïs

14 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw publiceerde in week 7 de februari-editie van het Wasde-rapport, het maandelijkse rapport over de vraag en aanbod van graan in de wereld. Tot grote koersschommelingen op de internationale tarwemarkten leidde dit niet, maar door een ruim aanbod zijn de prijzen van voergranen wel gedaald in week 7.

In het weekbericht granen meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat dit komt omdat er geen grote veranderingen zijn gemeld in het Wasde-rapport. Het USDA verwacht een wereldwijde tarweoogst 712 miljoen ton. Dit is zes miljoen ton meer dan het International Grains Council verwacht

Ondanks de positievere verwachting van het USDA zijn de tarwenoteringen in week 7 in het zuidoosten van de VS met 0,2 tot 1,5 procent gestegen door droogte in Texas. Ook het noordwesten van de VS kampt met droogte waardoor de tarwenotering in dit gebied met 5,5 procent stegen tot 357,91 dollar per ton.

Mogelijk dat de tarwenoteringen de komende weken verder oplopen door meer vraag naar tarwe vanuit  Rusland. Door de slechte oogst van het seizoen 2012-2013 werden grote hoeveelheden van de strategische tarwevoorraden verkocht. Volgens analisten moet Rusland zes tot acht miljoen ton tarwe aankopen om de voorraden maaltarwe weer aan te vullen. Het land heeft vooralsnog slechts 600.000 ton tarwe ingekocht. De notering van voertarwe is in het Zwarte Zeegebied stabiel gebleven met 245,66 dollar per ton.

Ook de noteringen van voergerst zijn in week 7 overwegend stabiel gebleven. In Australië is de notering met 1,2 procent gestegen tot 233,33 dollar per ton, ondanks een positievere oogstprognose. De verwachting is met 0,9 miljoen ton verhoogd tot 9,5 miljoen ton. In het seizoen 2012-2013 produceerde het land 7,5 miljoen ton.

In het Zwarte Zeegebied is de notering van voergerst met 0,8 procent gedaald tot 240,11 dollar per ton en in Argentinië is de notering stabiel gebleven met 225,87 dollar per ton. Jordanië verwacht dat de noteringen de komende tijd verder dalen, want het land heeft alle biedingen voor de import van 100.000 ton voergerst afgeslagen.

Ondanks droogte in Brazilië zijn ook de maïsnoteringen in week 7 gedaald. Het land heeft de oogstprognose verlaagd van 78,79 miljoen ton in januari, tot 75,74 miljoen ton in februari, maar de Braziliaanse maïsprijs is met 0,9 procent gedaald tot 217,01 dollar per ton. In Argentinië is de notering stabiel gebleven met 217,71 dollar per ton. In het Zwarte Zeegebied is de maïsprijs met één procent gedaald tot 218,49 dollar per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden