Kosten omhoog

Geldtekort in Oekraïne houdt graanvelden leeg

17 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Oekraïense graanproductie over 2014 komt waarschijnlijk zo’n 11 miljoen ton lager uit. Het is een gevolg van het sterk teruggelopen areaal doordat er onvoldoende financiële middelen zijn. Dat meldt Thomson Reuters Foundation

De Ukrainian Community Advisory Board zegt in het verklaring dat tot 20 procent van de Oekraïense akkers mogelijk niet wordt ingezaaid dit jaar. Hoofdzakelijk door het ontbreken van financieringen vanwege de moeilijke economische en politieke situatie. De situatie is nog complexer door de atypische weersomstandigheden, een gebrek aan vocht in de bovenlaag en de noodzaak om werkzaamheden te verrichten in een extreem kort tijdsbestek. 

Oekraïne, dat de inzaai van zomergraan twee weken eerder dan gebruikelijk startte, heeft sinds 13 maart in totaal van 306.000 hectare ingezaaid. Volgens het ministerie van landbouw is de sector dit jaar van plan om ongeveer 8,6 miljoen hectare van de zomergranen in te zaaien, waaronder 2,9 miljoen hectare vroege graan.

De langlopende politieke crisis en de claim van Rusland tot het terugvorderen van De Krim heeft de Oekraïense munt met meer dan 10 procent verzwakt sinds het begin van 2014. Banken worden gedwongen te snijden in leningen. De kosten van zaden, kunstmest en brandstof zijn gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden