Verschil hoog-laag 40 euro

AgruniekRijnvallei sluit tarwepool op 181,50 euro

24 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met een nettoprijs van 181,50 euro voor de lange tarwepool eindigt AgruniekRijnvallei in de hogere regionen. De prijs kon worden gerealiseerd door het grootste deel van de afzet onder te brengen bij de voerafdeling van de coöperatie. 

In 2012/13 kwam de tarwepool van AgruniekRijnvallei vergeleken met andere pools hoog uit de bus en ook dit jaar gaat dat op. Netto komt de prijs voor de lange pool, waar 85 procent van de leden aan deel neemt, uit op 181,50 euro. De korte pool brengt dit jaar 170,50 euro op. Hierbij wordt van het laatst geoogste graan iedere tien weken een tiende verkocht. 
De lange tarwepool van AgruniekRijnvallei duurt veertig weken en loopt tot en met mei. Iedere 14 dagen wordt een twintigste deel van de pool afgezet. Daarmee kiest de poolbeheerder voor een geleidelijke afzet. 

Volgens algemeen manager AR Plant, Henny Vermeulen, heeft deze verkoopmethode goed uitgepakt. ‘In 2011 lag de tarweprijs vooral in april-mei op een hoog niveau. Toen kwamen we er met ons poolsysteem minder goed uit, maar in 2012/13 en 2013/14 daalde de markt later in het seizoen juist. Bovendien heb je dan ook minder bewaar- en rentekosten.’ 
Verreweg de meeste tarwe is bestemd voor de voerafdeling van de coöperatie. ‘Daardoor kunnen we ook een goede prijs neerzetten. Alle tarwe wordt opgeslagen in Wageningen en Doetinchem, dichtbij de voerfabrieken, waardoor de transportkosten relatief laag liggen.’ 

Toch blijft de mondiale tarwemarkt leidend. ‘Dat kun je wel zien aan het grote verschil van 40 euro tussen de hoogste en de laagste prijs die we in die weken hebben gemaakt. Voor het nieuwe seizoen hoopt Vermeulen dezelfde prijs te kunnen realiseren. ‘Dan zal het mij meevallen, want de tarweproductie ziet er wereldwijd goed uit. Misschien dat de nattigheid in het Oostblok nog problemen geeft en effect op de prijs heeft.’ Verder merkt de AR-man op dat de iets hogere tarweprijs dan vijf jaar geleden inmiddels is geaccepteerd in de markt.

poolprijzenagruniek13-14.jpg

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden