Hoog HL-gewicht, weinig vocht

Eerste signalen tarweopbrengsten goed

28 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na een periode van regenval kon afgelopen week de graanoogst weer op gang komen. Vooral in het Zuidwesten van Nederland lijkt veel tarwe geoogst te zijn. Zo heeft CZAV vooral op de Zuid-Hollandse Eilanden en in het noorden van Zeeland veel tarwe ontvangen. De vochtgehaltes en hectolitergewichten lijken goed. Groningse boeren hopen deze week een flinke slag te maken.

Het lijkt dit seizoen moeilijk om grip te krijgen op de algehele graanopbrengst. Die varieert landelijk namelijk sterk, maar is over het algemeen wel goed te noemen. Alle gebieden kennen pieken en dalen. Hiermee ligt de gemiddelde opbrengst op het meerjarig niveau. In alle gebieden zijn de hectolitergewichten goed tot zeer goed te noemen. Ook zijn bedrijven dik tevreden met de vochtgehaltes. Die bedroegen veelal 15 procent of minder waardoor nadrogen niet nodig is.

Het eiland De Hoeksche Waard loopt in de statistieken van CZAV het meest voorop. Daar is 57 procent van de graanoogst inmiddels binnen. Goeree-Overflakkee volgt met 54 procent en de Zeeuwse eilanden Tholen en St. Philipsland staan op een derde plek met 51 procent. In het Rivieren Gebied en Schouwen Duiveland ligt het geoogste areaal rond een kwart. Ze staan daarmee onderaan in de grafiek.

Ook Van Iperen uit Westmaas (Z-H) bericht op haar website over een goede oogst. Het bedrijf neemt vooral graan in van de Zuid-Hollandse eilanden en zegt een kwart binnen te hebben. Het hectolitergewicht is goed, net als het vochtpercentage. Die lag gemiddeld op 15 procent.

In Groningen is eind vorige week voorzichtig een begin gemaakt met de vroege tarwerassen nadat eerst alle koolzaad is geoogst. ‘De opbrengsten van het koolzaad vallen wat tegen omdat ieders verwachtingen hooggespannen waren’, laat Klaas Froma van DLV Plant weten. ‘De opbrengst ligt gemiddeld tussen de 3.800 en 4.800 kg per hectare. Dat ligt in lijn met het meerjarig gemiddelde maar valt voor dit jaar tegen omdat de gewassen er prima bijstonden. Waarschijnlijk heeft een te dikke stand kilo’s gekost.’

Froma verwacht dat de Groningse graantelers deze week echt van start kunnen met het dorsen van de tarwe. ‘Sommige rassen zijn nog maar net aan rijp. Wat ik zie en hoor van de hele vroege percelen is positief. Een hectolitergewicht variërend van 77 tot 82 en goede opbrengsten. Zelfs de percelen waar meerjarig tarwe op wordt geteeld behalen dit jaar de 10 ton. Wat opvalt dit seizoen is de hoge stro opbrengst. Die ligt op 6 ton of meer per hectare. Het groeizame weer heeft hier voor gezorgd. Een nadeel is wel dat relatief veel tarwe platligt, omdat het gewas erg zwaar is. Mede daarom willen de akkerbouwers snel oogsten zodat deze percelen weg zijn. Bovendien is er nu nog voldoende tijd om een mooie groenbemester te zaaien.’

In Flevoland schat Karel van Dijke, van Profytodsd, dat inmiddels 20 procent van het areaal tarwe is geoogst. ‘Het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken maar de opbrengsten lijken goed. Het varieert van 9 tot 10 ton per hectare, met uitschieters van 11 ton/ha. De hectolitergewichten liggen gemiddeld op 77. Met de vochtpercentages zijn we dik tevreden. Die lagen afgelopen week onder de 15 procent.’ Voor aankomende week is het afwachten hoeveel geoogst kan worden in Flevoland. Of het hectolitergewicht dan in gevaar komt durft Van Dijke niet te zeggen. ‘Dat is tevens afhankelijk van de rijpheid van het gewas. ‘ Traditioneel gezien loopt Zuidelijk Flevoland iets voor op de rest maar, ook in de Noordoostpolder is al veel tarwe geoogst omdat daar relatief veel vroege rassen zijn uitgezaaid.

Het blijft afwachten waar deze week nog graan geoogst kan worden. Het noorden en oosten van ons land zijn de meeste zware buien op dit moment ontsprongen. Zon en wind zorgen ervoor dat de gewassen goed drogen en het combinen weer kan worden hervat. In het zuidwesten, westen en midden van Nederland zal, gezien de soms zeer hevige regenval, deze week weinig geoogst kunnen worden.

CZAV oogstgrafiek 28-7.jpg
De Zuid-Hollandse Eilanden de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee hebben de grootste voorsprong wat betreft de graanoogst bij CZAV. Op sommige Zeeuwse eilanden moet nog het meeste gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden