Marktaandeel veilig

Winst- en omzetverlies Agrana door suikerdip

9 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ook voor de suiker-, zetmeel- en fruitfabrikant Agrana was het eerste half jaar van 2014 zuur. De Oostenrijkers zagen zowel de omzet als de winst verdampen. Belangrijkste reden van het verlies is de lage wereld marktprijs voor suiker.

Het is alles behalve een positief saldo, dat de groep donderdag voor de eerste helft van 2014 presenteerde. Vergeleken met vorig jaar daalde de omzet met 17,9 procent van 1,566 naar 1,285 miljard euro. De winst kelderde van 69.2 naar 60.9 miljoen euro. Het betekent dat ook de winst per aandeel omlaag ging; van 4,59 naar 4,08 euro. Operationeel lopen de zaken niet naar wens waardoor het bedrijfsresultaat daalde van 104 naar 87 miljoen euro.

Voor de tweede helft van het boekjaar gaat Agrana ervan uit dat de teruggang in prijs aanhoudt. Vooral suiker en ethanol zullen het bedrijfsresultaat vergeleken met vorig jaar duidelijk verzwakken. De groepsomzet zal als gevolg van aanzienlijk lagere prijsniveaus merkbaar afnemen. Toch zijn de locaties niet in gevaar. De suikermaker gelooft dat ze haar marktaandeel behoudt, maar er moeten wel maatregelen worden getroffen. Onlangs opende Agrana nog een vier miljoen euro kostend onderzoekscentrum.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

agranaSuiker
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden