75 tot 80 procent gezaaid

Hoofdmoot wintertarwe extreem vroeg in de grond

14 Oktober 2014 - Niels van der Boom

Het zaaien van de wintertarwe in Nederland loopt dit najaar zeer voorspoedig. Daar hebben het mooie weer en prima rooiomstandigheden voor gezorgd. Zaadleverancier Limagrain schat dat 75 tot 80 procent op 13 oktober al in de grond zat. Dankzij een hoge temperatuur en voldoende vocht ontwikkelt het gewas zich rap. Telers wordt daarom aangeraden scherp op vergelingsvirus te letten.

80

procent

wintertarwe reeds gezaaid

‘Dit voorjaar zijn we vroeg begonnen met zaaien en poten. Het gevolg is een vroege oogst, onder prima omstandigheden’, verteld productmanager Jan Wijnen. ‘Dit zorgde ervoor dat veel telers al vroeg zijn begonnen met de inzaai van wintertarwe. Dankzij het aanhoudend goede nazomerweer kon in vlot tempo worden gezaaid.’

 

Of er regionale verschillen zijn kan Wijnen niet zeggen. ‘Wel zie ik dat telers in het zuidwesten dit jaar vroeg zaaien na een dramatische herfst in 2013. Toen viel op 13 oktober ruim 100 millimeter, waardoor niet meer kon worden gezaaid.’

Vroeg zaaien is volgens Limagrain prima maar, er zijn enkele aandachtspunten. Zo ligt het vergelingsvirus op de loer, dat door luizen wordt overgebracht. Met temperaturen van 20 graden verspreiden de luizen zich snel. Deze kunnen met een pyrethroide bespuiting worden bestreden. Wijnen raadt verder aan bij vroeg zaaien voor een laat ras te kiezen. ‘Wacht hier niet te lang mee. Anders ligt het oogsttijdstip erg laat en kan vervolgens geen groenbemester meer worden gezaaid.’

Dankzij de vroege zaai en hoge (bodem)temperatuur is de kans groot dat vroege tarwe lang de winter in gaat. Dit maakt ze extra gevoelig voor vorstschade. 'Telers dienen dit in het achterhoofd te houden', merkt Wijnen op. 'Een ras als Julius heeft een goede winterhardheid, maar nieuwe rassen hebben in het veredelingsproces niet altijd een strenge winter te verduren gehad. Mocht dat dit jaar wél gebeuren, dan kan een ras door de mand vallen. Vooral met Engelse rassen is dat mogelijk, omdat de omstandighden daar vaak milder zijn dan bijvoorbeeld een ras gekweekt in Duitsland.


Bij Parlevliet Agro in Rilland (Zld.) wordt Henrik-wintertarwe gezaaid. Een bijkomend voordeel van de mooie herfst en oogstomstandigheden is dat vaker een NKG-bewerking (Niet Kerende Grondbewerking) wordt toegepast om tarwe te zaaien.


Ook de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder past een NKG-zaaimethode toe. Hier om tarwe op uienland te zaaien. De prima omstandigheden zorgen er zelfs voor dat op suikerbietenpercelen zonder ploeg gezaaid kan worden. ‘Bietenkoppen trekken wel veel ganzen aan. Hou hier rekening mee en ploeg gewasresten als alternatief onder’, meldt Wijnen.

(Foto’s: Limagrain)

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.

Analyse Granen & Grondstof

Zomertarwe in Dakota goed maar niet geweldig

Analyse Granen & Grondstoffen

Zwakke dollar remt Europese graanexport

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe doet het niet slecht in Europa

Analyse Granen & Grondstof

Russische graanmarkt tart logica

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden