Meer bepalend dan voorraden

Tarweprijs in de lift door neerslagtekort

3 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De internationale graanmarkten stonden in week 14 in het teken van voorraad- en areaalcijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Hoewel de positieve verwachting aanvankelijk tot dalingen van de tarwe- en maisprijzen leidde, zorgde twijfel over de cijfers ervoor dat de noteringen opveerden, zo blijkt uit het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Aan de CBoT zakte de tarweprijs in de eerste helft van week 14 weg tot 188,04 dollar per ton, maar de prijs herstelde ook weer vrij snel. De week is uiteindelijk afgesloten op het niveau van 197,04 dollar per ton, wat het hoogste punt is sinds week 4.

De impact van de USDA-cijfers over de graanvoorraden en –arealen bleef uiteindelijk beperkt en dit heeft alles te maken met het neerslagtekort waar niet alleen de VS mee kampt, maar ook tot zorgen leidt over de productie van het Zwarte Zeegebied en delen van de Europese Unie.

In tegenstelling tot deze gebieden kampt India juist met teveel neerslag, waardoor de tarweoogst is beschadigd. Eerder werd uitgegaan van een oogst van meer dan 100 miljoen ton, maar de laatste prognoses ramen de oogst op 93 tot 94 miljoen ton. In 2013-2014 produceerde India 95,9 miljoen ton tarwe. Door het verlies voelt de Indiase overheid zich genoodzaakt 10 miljoen ton tarwe uit de staatsvoorraad te verkopen voor de interne markt en daarnaast is 80.000 ton Australische maaltarwe ingekocht omdat de kwaliteit van de lokale tarwe ondermaats is.

Niet alleen India, maar ook Algerije en Saoedi-Arabië mengen zich op de wereldmarkt. Algerije heeft 450.000 ton maaltarwe van de nieuwe oogst ingekocht in Frankrijk en Saoedi-Arabië heeft een tender opengesteld voor de invoer van ruim 700.000 ton maaltarwe. De invoervolumes droegen in week 14 eveneens bij aan hogere noteringen.

Ook Rusland ondersteunde de prijzen, want het land overweegt de exportbelasting op tarwe te verlengen. De oorspronkelijke plannen belastten de tarwe-uitvoer en met 30 juni 2015 met 35 euro per ton. Deze datum wordt mogelijk verlengd. Op 15 april neemt de Russische overheid hier een besluit over.

 Hoewel de cijfers van het USDA niet leidden tot dalingen van de tarweprijzen, daalden e maïsnoteringen wel fors. Aan de CBoT zakte de prijs wek tot 138,25 dollar per ton, terwijl maïs aan het begin van de week nog 144,95 dollar per ton noteerde. In de tweede helft van week 14 herstelde de koers zich enigszins omdat de twijfel over de -publicatie toenam.

In tegenstelling tot maïs, liep de prijs van sojabnen in week 14 wel op. Met 363.76 dollar per ton staat de prijs 2,3 procent hoger dan aan het begin van de week. De voornaamste oorzaak hiervan is de verwachting dat China meer soja gaat invoeren.  Het International Grains Council raamt de Chinese import voor het seizoen 2014-2015 op 74,5 miljoen ton. Dit is 0,5 miljoen ton meer dan het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht. In het seizoen 2013-2014 voerde China 70,36 miljoen ton soja in. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
nn 7 April 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10863000/Tarweprijs-in-de-lift-door-neerslagtekort]Tarweprijs in de lift door neerslagtekort[/url]
https://www.youtube.com/watch?v=80_xp5FzHZM
peer 8 April 2015
dit is al jaren aan de gang water gaat meer naar de stad toe omdat daar meer kiezers te halen zijn
er komen ook steeds meer amandelenbomen bij die ook meer water vragen en ook meer op
een jaar veel sneeuw in de bergen helpt wel maar voor een jaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden