Zaaiverloop staat stil

Korstvorming belemmert opkomst suikerbieten

8 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De afgelopen week hebben alle bietenzaaimachines in Nederland stilgestaan. Op één regio na is in de bietenstatistiek van Cosun niets veranderd. De bietenverwerker hoopt dat het zaaien eind deze week weer op gang zal komen want, nog niet de helft van het Nederlandse areaal zit in de grond. Een vroeg voorjaar wordt het voor de bieten zeker niet meer. Telers hebben nu een nieuw probleem: Een harde korst die zich na de vele regen heeft gevormd.

Korstvorming door de vele regen belemmert de opkomst

Cosun verwacht dat het zaaien van suikerbieten op kleigrond eind deze week afgerond kan worden, wanneer het weer meewerkt. Dat schrijft het op haar website. Op lichte gronden, zoals die in het noorden en noordoosten, wordt het zeker geen vroeg voorjaar. Daar moet op veel plekken eerst nog drijfmest worden geïnjecteerd.

De vroegst gezaaide suikerbieten, die rond half maart de grond in gingen, staan nu goed boven. Op percelen die rond 9 maart zijn gezaaid telt de suikerproducent ongeveer 80.000 planten. Nachtvorst is wel aanwezig maar lijkt nochtans geen probleem te zijn voor de opkomst.

Wat wel voor problemen zorgt is de harde korst die zich na alle regen heeft ontwikkeld. Telers gebruiken verschillende methodes om die te lijf te gaan. Cambridgerollen, eggen, met een lege zaaimachine er nog eens overheen rijden of met speciale apparatuur. Ook de uien hebben daar op dit moment mee te maken. Echter, de jonge bietenplantjes zijn hier gevoeliger voor. Een extra probleem is het dat veel bieten al een flinke kiem hebben. Rollen is dan wellicht meer slecht dan goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden