Slechtste resultaat ooit

Tesco maakt 8,86 miljard euro verlies in 2014

22 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Britse supermarktgigant Tesco heeft een record neergezet over het financiële jaar 2014. De grootgrutter – Engelands grootste -  zet een verlies neer van 6,38 miljard pond. Omgerekend 8,86 miljard euro. Niet eerder maakte het bedrijf zoveel verlies in de 96 jaar dat het bestaat. Het resultaat komt op een zesde plek in de Britse top tien van recordverliezen ooit. Enorme bezuinigingen moeten het gat gaan dichten.

8,86

miljard

euro verloor Tesco over het financiële jaar 2014/2015

Het catastrofaal slechte resultaat volgt na een netto verlies van 7 miljard pond over eenmalige afschrijvingen. Alle bezittingen van Tesco zijn vorig jaar namelijk flink gedevalueerd. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend. Een concurrentiestrijd zorgt voor teruggang in de winst, waardoor het bedrijf in zeer lastig vaarwater verkeert.

Vorig jaar waarschuwde Tesco al voor een flinke lagere winst, als gevolg van de prijzenoorlog die supermarkten in Groot-Brittannië en Ierland voeren. De winst uit de productenverkoop daalde in 2014/2015 met 58 procent, tot 1,4 miljard pond (1,94 miljard euro). Echter, rond april zit de verkoop weer iets in de lift. Dat is voor het eerst in vier jaar tijd.

Niet alleen in Groot-Brittannië, maar ook in andere landen heeft Tesco het zwaar. Zo daalde de productverkoop in Ierland met 6 procent. Het bedrijf startte begin dit jaar al met een programma om de gigantische verliezen terug te dringen. Zo werden negen directeuren ontslagen, wordt het hoofdkantoor verplaatst, enkele tientallen vestigingen gesloten en een gat geslagen in de pensioenregeling. Allemaal om kosten te beperken.

Chief executive Dave Lewis maakte tevens bekend dat het de prijs van honderden veelverkochte goederen in de supermarkt opnieuw gaat verlagen. Op het hoofdkantoor verdwijnen enkele duizenden banen en nieuwbouwplannen voor 49 nieuwe supermarkten zijn inmiddels afgeblazen. Dat feit kostte de organisatie 925 miljoen pond aan afschrijvingen.

Lewis verwacht de komende maanden weinig verbetering. Omdat Tesco de gehele organisatie nu flink op de schop gooit wordt een zeer volatiel financieel resultaat voor de korte termijn voorzien. Uiteindelijk moet dat de klant allemaal ten goede komen, meent Lewis.

In Groot-Brittannië leveren boeren direct aan supermarkten, waarvan Tesco de grootste is. Tesco Sustainable Dairy Group (TSDG) is de zuiveltak van het bedrijf, waar 650 melkveehouders bij zijn aangesloten. Ook van andere zuivelleveranciers wordt melk betrokken. Het bedrijf heeft vaste contracten met onder andere aardappel- en groentetelers voor directe levering. Dat leverde in het verleden al veel discussie op. De aangesloten melkveehouders en akkerbouwers worden namelijk de dupe van de prijzenoorlog waarin het bedrijf is verwikkeld.

Tesco werd opgericht in 1919 en heeft wereldwijd ruim 7.800 winkels, waarvan 3.500 in Groot-Brittannië. Het is onder andere in Oost-Europa en Azië sterk vertegenwoordigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden