Minder ingezaaid

Canadees koolzaadareaal zet voorraad onder druk

6 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Als gevolg van een kleiner areaal koolzaad in Canada, wordt op dit moment scherp gelet op de huidige voorraden. Volgens kenners is 8,09 miljoen hectare nodig om aan alle vraag te voldoen. Het areaal voor 2015 komt echter naar verwachting uit op 7,85 miljoen hectare. Daarnaast heeft het land minder van de oude oogst op voorraad, wat prijsopdrijvend kan werken.

7,85

miljoen

hectare bedraagt het Canadese araal koolzaad dit jaar

Naar verwachting ligt het voorraadniveau begin mei op 7,1 tot 7,8 miljoen ton. Een jaar terug was dat 8,6 miljoen ton. Deze lagere cijfers staan tegenover een gezonde afzet, bij zowel de export als binnenlandse verwerking. Statistics Canada voorspelde eind april dat het koolzaad areaal op 7,85 miljoen hectare uit gaat komen. Dat meldt Ag Canada.

Ook hebben Canadese akkerbouwers en handelaren minder tarwe in opslag. Dit geldt voor zowel zomer- als wintertarwe en durum. Geschat wordt dat tussen de 17,2 en 18,7 miljoen ton nog in opslag ligt, tegen 21,9 miljoen ton in dezelfde periode van 2014. Kenners noemen eveneens een goede export als reden voor lagere voorraden. Voor gerst wordt ook een lagere voorraad verwacht.

In het zuiden van Canada is het zaaien van de gerst inmiddels afgerond. In het westen wordt nog veel gezaaid. De omstandigheden zijn dit voorjaar veel beter in vergelijking met 2014. Toen gooide overmatige regenval roet in het eten. Nu hopen akkerbouwers op een buitje.

Statistics Canada verwacht een gerstareaal van 2,63 miljoen hectare. Echter, dankzij gunstige zaaiomstandigheden kan dit groeien tot 2,75 miljoen hectare. Het areaal gerst bedroeg in 2014 2,18 miljoen hectare. Als gevolg van het extreem natte voorjaar werd toen flink minder gezaaid.

Kleinere voorraden en een positieve markt  - met relatief veel uitvoer  - zorgen ervoor dat de afzet voor gerst er positief uitziet. Zelfs wanneer de kwaliteit niet toereikend is om als brouwgerst te dienen hebben telers en handelaren vertrouwen in de voergerstmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs maakt sprongen door extreem weer

Marktupdate Granen

Regen in Rusland blijft uit en stuwt tarwemarkt op

Analyse Granen & Grondstof

Tot 8 miljoen ton soja is verzopen in Brazilië

Analyse Granen & Grondstof

Regen in de weerberichten tempert de tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden