Met Canterra Seeds

Limagrain van start in Canada via joint venture

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Franse boeren coöperatie Limagrain breidt haar wereldwijde activiteiten uit met het aangaan van een samenwerkingsverband in Canada. Daarvoor heeft het Canterra Seeds uit Winnpeg bereidt gevonden. De joint venture gaat zich vestigen in Saskatoon, Saskatchewan. Het veredelingsprogramma richt zich voornamelijk op tarwe, maar ook naar koolzaad wordt gekeken.

Limagrain is voor 70% eigenaar van de joint venture

Een wetswijziging in Canada heeft ervoor gezorgd dat particuliere zaadfirma's royalties kunnen ontvangen over nieuwe rassen die zij hebben ontwikkeld. In onder andere Europa is dat al veel langer het geval. De internationale wet die dit regelt, Upov 91 genaamd, is nu ook in Canada van kracht. Dat maakt het voor commerciële partijen interessant zich te vestigen. Limagrain is voor 70 procent eigenaar van de joint venture, waarvoor de onderhandelingen 18 maanden in beslag namen.

Naast het samen veredelen van nieuwe rassen gaan beide bedrijven ook samen tarwerassen vermarkten in het westen van Canada. Naast de joint venture heeft Limagrain een minderheidsbelang van 30 procent in Canterra Seeds genomen.

Momenteel wordt het onderzoek naar nieuwe rassen in Canada vooral door de publieke sector en universiteiten uitgevoerd, omdat commerciële bedrijven weinig winst kunnen maken met nieuwe plantrassen. Met het veranderen van de wet is een zogenaamde Plant Variety Protection (PVP) van kracht, en wordt het voor de private sector wel interessant. Zij kunnen onder andere winst maken via royalties. In Australië werd zo'n wetswijziging al eerder van kracht.

De Verenigde Staten maakt gebruik van een ander systeem, waarbij veredelaars patenten verwerven op hun rassen. Limagrain heeft weinig hoop dat de situatie daar op korte termijn zal veranderen. Het Franse bedrijf is de op vier na grootste zaadfirma wereldwijd en de grootste leveranciers van baktarwe in Frankrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden