Neonics voor 5% areaal

Britse koolzaadtelers gered met behandeld zaad

27 Juli 2015

Een klein deel van de Britse koolzaadtelers is erg blij met het besluit van de National Farmers Union (NFU) en Chemical Regulation Directorate – de Engelse CTGB – die afgelopen week bepaalde dat vijf procent van het areaal koolzaad met behandeld zaaizaad mag worden ingezaaid. Zo hoopt de Engelse boerenbond aan te kunnen tonen dat het middel neonicontinoïden onmisbaar is bij de teelt.

30.000 ha ofwel 5% van het Britse koolzaad areaal mag met neonics worden behandeld

Slechts vier Engelse graafschappen komen in aanmerking voor het gebruik van behandeld zaad. Dit zijn Suffolk, Cambridgeshire, Hertfordshire en Bedfordshire. In deze vier counties was de schade door de koolzaadglanskever dit groeiseizoen het grootste. In totaal mag 30.000 hectare met behandeld zaad worden ingezaaid.

In totaal is de hoeveelheid behandeld zaaizaad genoeg voor vijf procent van het totale Britse areaal koolzaad. De neonicontinoïden mogen alleen worden gebruikt in combinatie met gecertificeerd zaaizaad en dus geen ‘home saved seed’. NFU vicepresident Guy Smith hoopt – door een relatief klein areaal in te zaaien – aan te kunnen tonen dat neonics noodzaak zijn voor de koolzaadteelt.

Uiteraard zijn koolzaadtelers uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk not amused met de uitspraak. Ook zij willen toegang hebben tot behandeld zaaizaad. De NFU verschuilt zich achter de officiële cijfers, die laten zien dat de vier uitverkorene gebieden het zwaarste zijn getroffen in 2014/2015.

Overigens betekent dit niet dat telers in de vier uitgekozen gebieden onbeperkt behandeld zaad kunnen inzetten. Het gecombineerde koolzaadareaal van de vier graafschappen bedraagt 90.000 hectare, terwijl maar voor 30.000 hectare behandeld zaaizaad aanwezig is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Nieuws Gewasbescherming

Kamer eist verplichte middelenregistratie

Nieuws Gewasbescherming

Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist

Nieuws gewasbescherming

Corteva zet met overname Stoller in op biologicals

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox