Kennis en kunde gewild

Rusland wil geen product, maar Nederlandse boer

28 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Nu Rusland voedsel uit het Westen blijft weigeren, neemt de noodzaak toe om zelf meer groente- en fruit te kweken. Het land zou graag Nederlandse boeren en telers aantrekken, die met hun kennis de Russische landbouwsector kunnen helpen, zo meldt Z24.

Spaanse inktvisringen die in de brand gaan, Poolse appels die worden geplet met tractoren en Europese kazen die met een bulldozer worden begraven. Voedsel uit het Westen is even niet welkom in Rusland. De Russische regering stelde in 2014 sancties in tegen de invoer van allerhande voedsel uit de Europese Unie, Australië en enkele andere landen. Het was een reactie op de sancties tegen Russische bedrijven en personen die de EU had ingesteld vanwege de Russische betrokkenheid bij de onrust in het oosten van Oekraïne. Onlangs verlengde president Vladimir Poetin het importverbod met een jaar.

Rusland lonkt naar Nederlandse boer om eigen productie impuls te geven

Nederlandse bedrijven voelen de effecten van de Russische sancties. De landbouwexport naar Rusland is met meer dan 40 procent gedaald in de eerste vier maanden van het jaar. Met name de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gekrompen.
Maar ook Rusland gaat de sancties niet in de koude kleren zitten. Het land moet op zoek naar alternatieven voor de Nederlandse producten. Daarvoor keek Rusland in eerste instantie naar producenten in andere landen, maar om aan de binnenlandse vraag te voldoen moet vooral de eigen landbouwproductie een impuls krijgen.

Rusland zet daarom de deur open voor Nederlandse boeren, groentetelers en kassenbouwers, die veel kennis hebben van agri-technologie. ‘Nederlandse ondernemers kunnen er goed geld verdienen’, zegt Alexander Cherevko, hoofd van de Russische Handelsvertegenwoordiging, tegenover Het Financieele Dagblad.

Cherevko lonkt in het interview met het FD nadrukkelijk naar Nederlandse bedrijven en ondernemers. Boeren die de stap naar Rusland wagen, kunnen rekenen op een lap grond tegen gunstige prijzen, toegang tot de bestaande infrastructuur en mogelijk zelfs financiële hulp.
Ondanks de sancties zijn de handelsbetrekkingen tussen Nederlandse en Russische bedrijven nog steeds prima, benadrukt Cherevko. ‘De Nederlandse bedrijven die actief zijn in Rusland zetten gewoon door’, aldus de handelsvertegenwoordiger. Hij geeft aan dat nieuwkomers met open armen worden ontvangen en hulp krijgen bij de vestiging in Rusland.

Maar de deur blijft niet eeuwig openstaan. ‘Als de Nederlanders er niet in stappen, dan doen de Chinezen, Turken, Koreanen en Israëli’s het wel.’

Lees ook op Z24:

Klanten denken dat banken eerlijker zijn over spaargeld dan hypotheek

‘Fraude treft Nederlandse graanhandelaar’

Errol Keyner: Zelfs de Duitsers blijken niet te vertrouwen, wie nog wel?

 


 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jan de koning 29 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10865999/Rusland-wil-geen-product,-maar-Nederlandse-boer]Rusland wil geen product, maar Nederlandse boer[/url]
Zo hoort het de agrarisch sector helpen
Niet zo als hier alles kapot maken
In Rusland snappen ze dat ze de boeren nodig hebben
Den haag , Brussel ik hoop dat dat zooitje gauw weg is
groninger 29 September 2015
sorry! in rusland snappen ze dat ze de boer nodig hebben? In Rusland hebben ze de hele agri sector om zeep geholpen. niet investeren in infra enz.. boeren nooit helpen bij natuurrampen. laat ze lekker stikken daar in het oosten!!!!!
ron 29 September 2015
Koeboeren aldaar staan niet te trappelen dat er nieuwe melkproducenten bij komen. Dat zien ze als concurentie.
Klinkt leuk dat ze die NL-boer er bij willen, maw woorden, ze willen buitenlands kapitaal aantrekken.
ron 29 September 2015
Koeboeren aldaar staan niet te trappelen dat er nieuwe melkproducenten bij komen. Dat zien ze als concurentie.
Klinkt leuk dat ze die NL-boer er bij willen, maw woorden, ze willen buitenlands kapitaal aantrekken.
Rus 30 September 2015
ron schreef:
Koeboeren aldaar staan niet te trappelen dat er nieuwe melkproducenten bij komen. Dat zien ze als concurentie.
Klinkt leuk dat ze die NL-boer er bij willen, maw woorden, ze willen buitenlands kapitaal aantrekken.


RON, weet je iets van Rusland? Aan kapitaal geen gebrek, alleen boeren/managers met praktijkkennis ontbreken daar
ron 30 September 2015
Rus, ik woon zelf niet ver van oblast Kaliningrad, misschien niet het ECHTE Rusland. Ik ben daar een paar keer rond wezen toeren en heb heel wat verhalen gehoord van polen die daar ook zijn geweest. Alle braakgrond schijnt 'in handen' van Moskou te zijn.
Ik kon zelf het artikel, de aanleiding van dit topic, niet lezen. Er verscheen een error. Dus misschien heb ik de titel van dit topic verkeerd opgevat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden