Stikstofprijs laagste in 9 maanden

Kunstmestprijs onder druk ondanks voorjaarswerk

25 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat het voorjaar is in Europa staat de markt voor kunstmest onder druk. Prijzen blijven laag en dat zal naar verwachting dit jaar aanhouden. Fabrikanten blijven waarschuwen dat op tijd moet worden besteld om tijdige levering te garanderen. Daar trekken boeren zich niets van aan.

Uit het meest recente rapport van de Britse Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) blijkt dat de vraag naar stikstof in Europa stroef verloopt. Dat geldt voor alle stikstofhoudende meststoffen. Ondanks dat fabrikanten hameren op het tijdig bestellen van de kunstmest gebeurt dat in de praktijk niet. Vooral de veehouderijsector stelt aankopen tot het laatste moment uit.

De stikstofprijs was sinds juli 2015 niet zo laag

In het rapport staat dat – ondanks mogelijke leverproblemen die door fabrikanten worden aangekaart – de levering van ammonium nitraat (AN) goed is geweest en een drukkend effect heeft gehad op het prijspeil. Voor de lange termijn wordt aanvoer van stikstof kunstmest vanuit Iran verwacht nu de EU haar sancties tegen het land heeft opgeheven. Dit product ligt op een zeer prijsgunstig niveau. Vooralsnog zit een enorme voorraad de aanvoer vanuit het Midden-Oosten in de weg.

AHDB meldt dat de Zwarte Zee AN prijs is gedaald tot 49 cent per kilo stikstof in februari. De laagste prijs sinds juli 2015. Ureum in korrelvorm bereikte een prijs van 44 cent per kilo stikstof in de eerste twee maanden van 2016. Daarmee is ureum nog steeds de goedkoopste stikstofkunstmest op de markt.

De vraag naar fosfaatkunstmest is in de eerste drie maanden volgens AHDB wel iets toegenomen, mede door meer vraag vanuit Latijns Amerika. Vanwege zeer hoge voorraden wereldwijd wordt echter geen grote verschuivingen op de markt verwacht. Zo kondigde de overheid in India aan 13 procent minder fosfaat- en kalimeststof te importeren in maart. De prijs van diammoniumfosfaat nam met 6 procent af tot 71 cent per kilo.

Niet alleen een vermindere vraag vanuit India maar, ook elders op de wereld is de vraag naar kali gematigd. De markt zal naar verwachting verder stabiliseren. De kunstmestsector hoopt dat na 2017, wanneer het Europese suikerquotum wordt afgeschaft, er meer vraag naar kali zal zijn. In de meeste wereldwijde regio’s daalt de vraag en dat zet prijzen onder druk, zo concludeert het rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse kunstmest

Weinig handel, prijzen kunstmest onder druk

Analyse Meststoffen

Dichte kunstmestfabrieken voorbode voedselcrisis?

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

Analyse kunstmest

Prijs stikstofkunstmest beweegt vooral zijwaarts

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden