Poolresultaten oogst 2015

Druk op graanprijzen laat sporen na in pool Agrifirm

31 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Agrifirm Plant betaalt dit jaar in de basispool granen met voorschotten 157,70 per ton voor baktarwe, 155,20 euro per ton voor voertarwe en voor brouwgerst 171,10 euro per ton. Pooldeelnemers aan de basispool zonder voorschotten ontvangen 4,20 euro per ton extra als rentevergoeding.

Dit heeft Agrifirm Plant woensdagochtend bekendgemaakt. Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijzen een ledenvoordeel van één euro per ton.

De poolprijzen voor tarwe liggen door de mindere omstandigheden op de tarwemarkt het afgelopen jaar rond de 8 euro per ton lager dan vorig jaar. 'We begrijpen dat dit jaar het prijsniveau te wensen overlaat, zeker omdat voor deze prijzen niet kostendekkend graan geteeld kan worden. In een markt die wordt gedomineerd door een wereldwijd groot aanbod staat de prijs onder druk', zo laat Agrifirm Plant de telers weten. 'Gezien de marktomstandigheden kunnen we tevreden zijn met de behaalde resultaten.'

148,10

euro per ton

doet de basispool voergerst met voorschotten

De recordhoeveelheid tarwe van oogst 2015 door het toegenomen areaal en de hoge opbrengsten hebben de prijzen laten dalen van 180 euro in het vorig voorjaar tot minder dan 140 euro in het voorjaar van 2016, zo licht Agrifirm Plant toe. Telers die reeds in maart/april 2015 een termijnleveringscontract bij het coöperatief bedrijf hebben afsloten vangen volgens Agrifirm achteraf de hoogste prijs.

In het seizoen waren de mogelijkheden voor baktarwepremie beperkt, aldus Agrifirm Plant. Het bedrijf komt wel met een premie van 2,50 euro per ton voor baktarwe binnen de specificaties. Daarbij is ook de animo voor de lange bewaarpool groter dan in voorgaande jaren. De gerealiseerde prijs van 156,25 euro per ton voor baktarwe, inclusief maximale bewaarpremie, is hoger dan de prijzen in de daghandel van de laatste maanden, stelt het bedrijf. Voertarwe doet voor de lange bewaarders 149,00 euro per ton.

Door samen te werken met grote en kleinere lokale partijen realiseert Agrifirm Plant naar eigen zeggen een 'uitstekende premie' voor brouwgerst. De premie varieert van 10 euro voor winterbrouwgerst tot 23 euro per ton voor de premium brouwgerst. De brouwgerstprijs is samengesteld uit de voergerstpoolprijs, plus de premie op basis van ras en kwaliteit. De poolprijs voor voergerst is 148,10 euro per ton, met voorschotten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
drent 1 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10869994/Druk-op-graanprijzen-laat-sporen-na-in-pool-Agrifirm]Druk op graanprijzen laat sporen na in pool Agrifirm[/url]
Vreemd, als ik het totale bedrag deel door het aantal kg kom ik op 15 cent uit voor brouwgerst, ras quench. Dit is incl alle premies. Wordt toch altijd weer mooier gemaakt dan dat het is.
Zandboer 1 Juni 2016
kun je nagaan wat de standaard tarwe doet. toch zijn ze met brouwgerst vaak wel de hoogste, hoe triest de handel ook is
brouwboer 1 Juni 2016
Maar 21,10 euro kosten op de brouwgerst,ik ik kom ook maar op 15 cent uit inclusief opgebouwde rente. Tis weer zelfde liedje.
Abonnee
barry 2 Juni 2016
Bij Agrifirm moet je alleen maar lucht bestellen en verkopen, de rest doe je bij de reguliere handel. Poolen kun je toch zelf ook, of ga je ook nog met je moeder aan de hand naar de kermis.
Westbrabander 2 Juni 2016
De poolkosten van in totaal 12,4 euro per ton worden niet gepresenteerd. De prijs voor voertarwe in de put geleverd komt dan op 142,8 euro per ton. Daar komt nog 1 euro ledenvoordeel bij. Zo jammer om niet gewoon het netto bedrag te presenteren.
humpeltje 6 Juni 2016
Westbrabander schreef:
De poolkosten van in totaal 12,4 euro per ton worden niet gepresenteerd. De prijs voor voertarwe in de put geleverd komt dan op 142,8 euro per ton. Daar komt nog 1 euro ledenvoordeel bij. Zo jammer om niet gewoon het netto bedrag te presenteren.

respect voor jou. jij legt bloot hoe duur die tomatensoep in december op de ledenvergadering is. Particuliere handel heeft klanten geadviseerd te vluchten op 180,-/ton. Die het niet heeft gedaan ontvangt op dit moment ook gewoon 142, euro. Ziek wordt ik van die zelfingenomen buitendienst goerroes met hun cooperatieve gezwam. Ik pool gewoon zelf en kom altijd hoger uit dan die landbouwvereniging laaielichters.
kleii 6 Juni 2016
vandaag verkocht voor 155 af boerderij
humpeltje 6 Juni 2016
kleii schreef:
vandaag verkocht voor 155 af boerderij

kijk dat bedoel ik!
humpeltje 6 Juni 2016
geef je produkt toch niet weg aan die overhead-organisaties. Kijk, de prijs zit op een te laag niveau om rendabel tarwe te telen....maar dat legitimeert toch miet om t weg te geven......in "vertrouwen"?
Zandboer 8 Juni 2016
Wat mij het meest bevreemd soms is dat de verkoopperiode nu al gestopt is, terwijl het nog 2 maanden verkoopseizoen is voor de nieuwe oogst komt, plus evt nog 6 weken voor afsterven.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Granen

Brouwgerst verslaat tarwe in de CZAV graanpool

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden