Verkoopstrategie blijft behouden

AgruniekRijnvallei tarwepool profiteert vroeg in seizoen

15 Juni 2016 - Niels van der Boom

De moeizaam verlopen tarwemarkt weerklinkt in het resultaat van de lange tarwepool die AgruniekRijnvallei hanteert. Op vaste momenten in het seizoen wordt een evenredig volume verkocht. Dit betekent dat op zowel 'goede' als slechte momenten is verkocht. Het resultaat? Gemiddeld.

151

euro/ton

is het resultaat van de lange tarwepool

De lange tarwepool van AgruniekRijnvallei realiseert afgelopen seizoen een netto poolprijs van 151 euro per ton. 6 euro onder het resultaat dat vorig jaar werd opgetekend. Op zijn beurt was die prijs al fors lager, als gevolg van een eveneens slecht verlopen tarwemarkt. Veel verbetering zit er op korte termijn nog niet in, zo is de verwachting.

De Wageningse land- en tuinbouwcoöperatie hanteert een vaste verkoopstrategie. Over een periode van veertig weken wordt iedere veertien dagen een twintigste deel van de pool afgezet. Over de gehele linie wordt dus met zowel de pieken als dalen meegedaan. Volgens de bedrijfswoordvoerder blijft deze strategie voor seizoen 2016-2017 ongewijzigd. Aan het begin van het verkoopseizoen kon het meest worden geprofiteerd van het prijsniveau. Later in het jaar werd dat flink minder. Van de meer recente lichte stijgingen kon de pool niet profiteren. Toen was deze al afgewikkeld.

De tarwepool bestaat louter uit voertarwe. Alle gerst en triticale zijn voor dagprijs weggegaan of in de korte pool verkocht. Het resultaat van 151 euro is de netto prijs. Per geleverde vracht gaat hier nog 25 euro af. De bijkomende kosten zijn dus afhankelijk van het geleverde volume.

Vooralsnog verwacht de coöperatie voor komend seizoen geen substantiële stijgingen, gezien de huidige situatie op de granenmarkt. De recente stijgingen zijn alweer voorbij, zo zegt de woordvoerder. Het is koffiedik kijken voor wat betreft de lange termijn. ‘Hopelijk kunnen andere grondstoffen als soja de prijs van tarwe mee omhoog trekken’, zo is de hoop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden