Areaal op weg naar record

Run op zomergerst in Verenigd Koninkrijk

20 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl de winter nog niet eens officieel is begonnen bemerken zaadbedrijven in het Verenigd Koninkrijk dat nu al een run ontstaat op het bemachtigen van zomergerst zaaizaad. Naar schatting groeit het areaal volgend voorjaar uit tot één van de grootste ooit.

Het zijn vooral de best presterende rassen uit de rassenlijst die Britse boeren graag nu al willen kopen. Bijna alle herfst gezaaide gewassen nemen af in areaal, waardoor het niet anders kan dan dat voorjaarsgewassen in oppervlakte toenemen, waaronder zomergerst.

474

euro/ton

wordt voor zaaizaad betaald

De twee beste rassen, Propino en Planet zijn bij veel bedrijven niet langer verkrijgbaar. Wie nog wel zaaizaad kan krijgen moet er rekening mee houden 400 pond per ton te betalen. Omgerekend 474 euro. Daarom wordt steeds meer naar andere rassen op de lijst gekeken zoals Irina en Laureate, schrijft Farmers Weekly. Vooral deze rassen zijn exportgeschikt.

Barry Baker, productmanager van zaadfirma Agrii, bemerkt dat het aantal bestellingen eind december fors voor liggen op die van vorig seizoen. ‘Er is zeker een tekort bij de populaire rassen, waaronder Propino.’ Eén van de redenen om over te stappen is het feit dat door voorjaarsgranen te zaaien in de herfst en winter nog duist kan worden bestreden. Ook de oogst van zomergerst voor zaaizaad is afgelopen zomer niet goed geweest.

Lee Bennett, verantwoordelijk voor de zaaizaadvoorziening bij coöperatie Openfield, ziet een soortgelijke situatie als Baker beschrijft. ‘Wil je zomergerst zaaien van de beste rassen? Dan moet je nu actie ondernemen.’ Meerdere leveranciers moeten inmiddels een uitverkocht bordje ophangen. Het gevolg is dat handelaren die nog zaaizaad in voorraad hebben de prijzen opschroeven. De gemiddelde prijs voor een ton zaaizaad bedraagt 355 tot 415 euro per ton. De beste rassen zitten daar nog enkele tientjes boven.

Volgens een schatting van brancheorganisatie AHDB stijgt het areaal zomergerst in 2017 met 17 procent tot net geen 800.000 hectare. Uit hun onderzoek blijkt dat telers deels switchen omdat de opbrengsten van wintergerst afgelopen zomer erg tegenvielen. Ook de strijd tegen duist wordt genoemd. In 2013 bedroeg het areaal 903.000 hectare, na een zeer natte herfst en winter, waarin geen wintergranen gezaaid konden worden. Wordt de prognose van AHDB werkelijkheid dan spreken we over het op één na grootste areaal ooit op het Britse eiland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden