Rogge grootste teruggang

Duitse akkerbouwers zaaien meer wintertarwe in

27 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Weinig spannende veranderingen detecteert het Duitse statistiekbureau Destatis in de wintergraanarealen die het voor 2017 becijfert heeft. Alle gewassen blijven qua areaal stabiel, met een plus of min van minder dan één procent. Alleen de teelt van winterrogge moet flink inleveren.

Duitse akkerbouwers hebben voor oogst 2017 in totaal 5,34 miljoen hectare wintergraan en winterkoolzaad ingezaaid. Dat is een lichte teruggang van 0,8 procent. Vorig jaar bedroeg het areaal 5,38 miljoen hectare.

3,15

miljoen ha

wintertarwe in Duitsland voor 2017

Wintertarwe is het grootste gewas bij onze oosterburen met 3,15 miljoen hectare. Een stijging van bijna een halve procent. De oppervlakte wintergerst neemt licht af, tot 1,26 miljoen hectare. Een daling van 0,8 procent. Winterkoolzaad neemt iets toe met bijna een procent. Duitse telers hebben in totaal 1,34 miljoen hectare van het gewas ingezaaid.

Winterrogge en graanmengsels kennen de grootste procentuele teruggang. Een min van bijna 5 procent tot 546.000 hectare. Ook triticale moet met 377.000 hectare 4,5 procent inleveren. Graan voor gehele plantsilage (GPS) daalt met bijna 6 procent tot 93.000 hectare. Door lage uitbetalingsprijzen daalt het areaal rogge in Duitsland jaren. Dat is vooral voor bakkerijen lastig. Zij moeten de grondstof nu vooral verder uit Oost-Europa halen.

De cijfers zijn door Destatis opgesteld aan de hand van data die eind november is opgesteld. Dit zijn niet de definitieve areaalcijfers. Die kunnen anders uitkomen als gevolg van uitwintering en ziektes.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden