Grootste oogst ooit

Record graanoogst Australië na extreem groeiseizoen

4 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het Australische groeiseizoen bevond zich het hele jaar in een achtbaan. In eerste instantie trad veel vorstschade aan gewassen op. Vervolgens was er in veel graanregio’s waterschade. De overmatige regenval heeft de graanteelt uiteindelijk wel geholpen. Het resultaat is de grootste graanoogst ooit in de historie van het land.

De 'Wheatbelt', één van de negen regio’s in de Australische deelstaat West-Australië, en geldt als een van de meest vruchtbare gebieden van het land. Het ligt aan de westkust, tegen de stad Perth, en is 34 maal groter dan Nederland. CBH-Group (Co-operative Bulk Handling) is een coöperatie die nagenoeg alle graan uit de wheatbelt vermarkt en exporteert. Dit jaar neemt het een recordoogst van 16 miljoen ton graan in. Het oude record van 15,86 miljoen ton, dat stamt uit seizoen 2013-2014, is daarmee verbroken.

16

miljoen ton

of meer oogsten Australische akkerbouwers

Australische graantelers zitten het hele seizoen al in een achtbaan. Dat begon met stevige vorst in augustus en september, waardoor lokaal veel schade aan tarwe, gerst en koolzaad is toegebracht. Vervolgens kwam een periode van hevige neerslag, wat weer leidde tot wateroverlast. Toch heeft de regen veel goed gedaan. De grootste graanoogst ooit komt dan ook ietwat als een verrassing voor de akkerbouwsector. De goede percelen zijn extreem goed, de slechte extreem slecht, zo omschrijft een akkerbouwer het op Twitter.

Er komen nog steeds ladingen graan binnen bij CBH-Group, Tot 100.000 ton per dag, waardoor het bedrijf lastig kan zeggen hoe groot de recordoogst nu echt gaat worden. Voorafgaand aan de oogst werd rekening gehouden met krap 16 miljoen ton. Dat het hier overheen gaat is nu een zekerheid. Eén gewas blinkt er niet echt uit. Er zijn goede en slechte gebieden. Daarom is het nieuwe record bitterzoet voor akkerbouwers die juist wél met forse gewasschade te maken hebben.

Het grillige groeiseizoen heeft ook een negatieve kant. Door vorst en regen is veel graan van een mindere kwaliteit. Goede en slechte percelen worden opgemengd om tot een acceptabel niveau te komen. Daarnaast verliep de oogst, die inmiddels in de eindfase is beland, lang niet overal vlekkeloos door de natte omstandigheden. Daarnaast zijn de opslagmogelijkheden bij veel bedrijven niet toerreikend en moeten boeren vindingrijk zijn.

Keerzijde van de medaille is uiteraard de tarweprijs. Akkerbouwers zijn het erover eens dat ze liever een hogere prijs hebben dan zo’n groot volume. Mondiale graanprijzen staan al sterk onder druk en daar helpt het West-Australische record zeker niet bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hoejedeboodschapbrengt 4 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872887/Record-graanoogst-Australië-na-extreem-groeiseizoen]Record graanoogst Australië na extreem groeiseizoen[/url]
Het artikel doet vermoeden dat Australië een giga mega immense graanoogst heeft.
Nu even de cijfers: van 15,86 miljoen in 2013-2014 en nu 16 miljoen, dat is nog geen procent meer.
Ondanks dat het dan een record is, is het eigenlijk niks bijzonders.
hoejedeboodschapbrengt 5 Januari 2017
blijkbaar interpreteren ze in Chicago het bericht over de "record"-oogst in Australie iets anders dan de redactie van BB. Chicago plust bijna 3 %
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaans ministerie snijdt fors in maïsvoorraad

Analyse Granen & Grondstof

Egypte staat voor grote wijziging bij inkoop graan

Marktupdate Granen

Tarwemarkt krijgt steun uit Zwarte Zeegebied

Analyse Granen & Grondstof

Canadese graantelers speelbal van VS en China

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden