Akkerbouw verbolgen

Onenigheid over vinkje brengt onderzoek in gevaar

26 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Het Ministerie van Economische Zaken heeft weliswaar de Brancheorganisatie Akkerbouw een verbindend verklaring gegeven waarmee heffingen kunnen worden opgelegd om collectief onderzoek te financieren, maar weigert halsstarrig mee te werken aan een pragmatische uitvoering.  

BO Akkerbouw, LTO, NAV en NAJK zeggen uitermate teleurgesteld te zijn over de opstelling van het Ministerie. Het Ministerie roept in de begrotingstekst voor 2017 op tot meer onderzoek vanuit de sectoren zelf en zegt hieraan mee te werken door het afgeven van een verbindend verklaring, maar dat is een wassen neus wanneer er geen bruikbare gegevens worden verstrekt zodat de heffingen ook daadwerkelijk kunnen worden opgelegd.

Wat de BO Akkerbouw heeft voorgesteld, is om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de Gecombineerde Opgave aan boeren de mogelijkheid te laten geven een vinkje aan te zetten waarmee de gegevens kunnen worden vrijgegeven. Het Ministerie wil dit niet en vindt dat het verstrekken van de KvK-nummers van akkerbouwers aan de BO Akkerbouw voldoende medewerking is aan de uitvoering.

Stekker uit onderzoeks-programma en einde aan medewerking topsectoren

Er wordt dan echter voorbij gegaan aan het feit dat veel geld van de heffingen zal gaan naar het kopen van adresgegevens behorende bij de KvK-nummers en naar het verzamelen van de areaalgegevens in plaats van naar het onderzoek zelf. Tevens zorgt dit voor een forse en onnodige toename van de administratieve lasten. De telersorganisaties vinden dit geheel in strijd met de gedachte achter de nieuwe verbindend verklaring. Dit geeft ook geen zicht op volledige en correcte gegevens betreffende het areaal waarop de heffingen worden gebaseerd.

De BO Akkerbouw heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om een kwalitatief en breed door de akkerbouwers gedragen onderzoeksprogramma op te zetten. Wanneer geen pragmatische oplossing wordt geboden door het Ministerie zal de BO Akkerbouw de stekker uit het onderzoeksprogramma moeten trekken en haar medewerking aan de topsectoragenda’s moeten beëindigen.

Daarmee dreigt de Nederlandse akkerbouw haar vooraanstaande positie in de wereld te verliezen. Dit is geheel in strijd met de oproep van het Ministerie dat innovatie nodig is om de voorsprong te behouden en dat de sectoren zelf onderzoek moeten opzetten. Wij roepen dan ook het Ministerie en de Tweede Kamer op om alsnog met grote spoed deze situatie te herzien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
bles 26 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873164/Onenigheid-over-vinkje-brengt-onderzoek-in-gevaar-]Onenigheid over vinkje brengt onderzoek in gevaar[/url]
nogmaals een bevestiging door EZ dat de agrarische sector moet verdwijnen
petatje 26 Januari 2017
Als ze goede sier kunnen maken over onze rug dan zijn ze er wel. Maar gewoon (voor het ministerie kostenneutraal) meewerken aan het voor de toekomst blijven versterken van de sector zijn ze niet thuis. Zoals al zo vaak onder dit kabinet, denk aan rusland boycot, draaien ze de sector waar ze zo graag mee pronke in het buitenland, weer de rug toe! Ja en naar eigen potentiele kiezers kan er ook geen goed woord voor de sector over hun lippen komen, denk ook maar even binnen de VVD het vleesnamengebruikverhaal van de vegetarische klooimaarwatbijmekaar goochelaars! Nee het wordt echt tijd voor de verkiezingen, kunnen ze daarna zeggen dat ze niet snappen hoe het zo heeft kunnen lopen!
Leo 26 Januari 2017
Als dit onderzoek nu zo breedgedragen is door de akkerbouwers dan zullen ze toch wel vrijwillig storten? Of zou men niet zitten te wachten op weer een club meerijders? De oplossing wordt in het artikel al gegeven, de stekker er uit. Ik zorg wel voor mn eigen varken, dan heb ik lekker spek...
Abonnee
dago 26 Januari 2017
Zou mooi wezen als dit gelijk weer van tafel gaat. Ik wil zelf graag bepalen waar mijn geld aan uit word gegeven
gert jan 26 Januari 2017
jammer dat Henk Kamp het onnodig geldverslindende instituut genaamd KvK in stand wil houden ten koste van de landbouw.
Want daar komt het natuurlijk op neer, onnodig moeilijk doen en KvK extra werk verschaffen.
Hij hoopt op deze manier af te zijn van alle vraagtekens die er leven over de KvK.
Want zoals Lubach het al eens in zijn TV-programma illustreerde: De mensen van de KvK worden niet gehinderd door enige kennis van zaken.
in andere woorden: ambtenaren aan het werk houden en geld rondpompen.
Volgens mij zou die hele toko vervangen kunnen worden door 1 computer en een server...............
Wat mij betreft snel verkiezingen, dan kan Kamp met pensioen en mag hij in het aardbevingsgebied gaan wonen........
Ken 26 Januari 2017
Waarschijnlijk zou het beter zijn ministerie een factuur te zenden bij inleveren van de gecombineerde opgave voor gebruik van de gegevens. Want van wie zijn de ingeleverde data eigenlijk?
Zandboer 27 Januari 2017
Dat is niet nodig. Als ik de opgave invul wordt er toch best wel een behoorlijk bedrag overgemaakt. Vinkje aanzetten, zelfs dat hoefde in 2016 al niet meer
Abonnee
kraai 30 Januari 2017
Buitengewoon goede actie van ez, wij doen wel lekker onderzoek in de regio zonder een hele organisatie erachter.
Zandboer 31 Januari 2017
Das dan mooi voor je. Maar veel verder dan een vergelijk tussen middel a of b kom je dan niet. Langdurig bouwplanbreed onderzoek kun je dan wel vergeten. Over bijv, alen, vruchtwisseling of erwinia. En daar zit ik dan weer meer op te wachten. En daar staat nauwelijks een fabrikant achter, dus wordt dit niet meer uitgevoerd.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden