Bietenprijs beneden peil

Südzucker haalt woede van Poolse telers op de hals

8 Februari 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het rommelt flink binnen de Poolse bietenteelt. Eind januari publiceerde de Duitse bietenverwerker Südzucker het contract voor seizoen 2017-2018. Volgens telers is die beneden alle peil. Ze gaan niet akkoord met de basisprijs en gestelde voorwaarden. Maar, er steekt meer achter de woede van akkerbouwers.

Eind januari publiceerde de Poolse tak van het Mannheimse Südzucker: Südzucker Polska S.A. het nieuwe contract voor seizoen 2017-2018. Direct haalde het daarmee de woede van telers op de hals. Südzucker gebruikt de suikerprijs als referentie voor de uitbetaalde bietenprijs. Bij een verkoopprijs van 300 euro per ton voor suiker betaalt Südzucker een bietenprijs van nog geen 17 euro per ton uit. 16,63 euro om precies te zijn. Poolse telers zijn daar woedend over.

16,63

euro/ton

betaalt Südzucker als bodemprijs voor bieten

In de eerste versie van het contract rekende Südzucker zelfs met een gemiddelde van 18 procent suiker voor de geleverde bieten. De bodemprijs kwam dan uit op 19 euro per ton. Inmiddels heeft het die eis al wel laten vallen en worden Poolse telers op16 procent suiker afgeslagen. Kijken we naar de huidige suikerprijs in Londen, dan ligt die rond de 500 euro per ton. Dat betekent volgens het Südzucker-contract een bietenprijs van goed 27 euro per ton. Een andere regel in het contract waar de telers over vallen is de datum van uitbetaling. Die is opgeschoven naar 30 juni 2018.

De Poolse vereniging voor bietentelers heeft Krzysztof Jurgiel, de minister van landbouw, inmiddels gevraagd hulp te bieden. Ook andere instanties wordt om hulp gevraagd. Tijdens een bezoek van Bondskanselier Angela Merkel aan Warschau, op 7 februari, demonstreerde de telersorganisatie met spandoeken voor het regeringsgebouw.

Afgezien van de zeer lage bietenprijs en uitgestelde uitbetaaldatum zit er meer achter het protest van de Poolse telers. De Poolse vestiging van Südzucker, die vijf fabrieken heeft in het zuiden van Polen, is namelijk de enige bietenverwerker in dit deel van het land. Telers hebben dus geen alternatief dan leveren aan de Duitsers.

Duitse leden worden beter van een lage Poolse prijs

Daarnaast is Südzucker in Duitsland een ledencoöperatie. Hoe beter het bedrijf boert, des te hoger de uitbetaalprijs. De Poolse tak is echter een 'spóÅ‚ka akcyjna' ofwel: een naamloze vennootschap. Van een minimale prijs in Polen worden dus alle Duitse bietentelende leden beter, maar niet de Polen. En dat steekt bij de oosterburen.

Houdt Südzucker vast aan het huidige prijssysteem, dan is de kans groot dat veel bietentelers in 2017 geen of minder suikerbieten inzaaien en kiezen voor zomergraan of korrelmaïs. Met de huidige graanprijzen is ook daar het rendement laag echter, de risico's zijn klein en een uitbreiding vergt weinig aanpassing aan de bedrijfsstrategie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
kleiboer 8 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873327/Südzucker-haalt-woede-van-Poolse-telers-op-de-hals]Südzucker haalt woede van Poolse telers op de hals[/url]
Als je het er niet mee eens bent kan je:
iets anders gaan telen dan bieten
of een ledencoöperatie oprichten en een fabriek bouwen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Suiker

Winstwaarschuwing van Cosun voor bietentelers

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden