Compensatie waterschade

Laatste bietenprijs CSV Covas komt lager uit

24 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De laatste suikerbietenprijs die telerscoöperatie CSV Covas uitkeert aan haar leden komt lager uit dan vorig seizoen het geval was. Daarmee volgt het de trend van dalende prijzen die in seizoen 2014-2015 werd ingezet. Het zuidoostelijk teeltgebied had gedurende het seizoen met veel weersextremen te maken. De kosten daarvan worden gezamenlijk gedragen.

Voor oogst 2016 komt de bietenprijs van CSV Covas gemiddeld uit op 40,83 euro per ton. Dat is een daling van 1,40 euro per ton ten opzichte van het seizoen ervoor. Dat nieuws maakte de coöperatie donderdag 23 februari bekend. Grootste veroorzaker van de prijsdaling is het lagere suikergehalte. Gemiddeld bedroeg die tijdens de campagne 16,33 procent, tegenover 16,67 procent in de vorige campagne. De basisprijs voor quotumbieten bedraagt 38,50 euro bij 16 procent suiker en een WIN-getal van 87.

Per netto ton bieten wordt een
vereveningsbijdrage
van 42 cent ingehouden

Over de geleverde bieten tot 22 oktober 2016 wordt de vroege premie gecompenseerd voor de gemiste groei in tonnen biet en suiker. Doel is gelijke, gemiddelde opbrengsten per hectare te creëren. Het bedrag dat voor deze compensatie nodig is wordt gezamenlijk door de leden betaald. Deze ‘vereveningsbijdrage’ bedraagt 42 cent per netto ton geleverde bieten.


Na twee topjaren, gedurende seizoen 2012-2013 en 2013-2014, nam de bietenprijs fors af. Van dik 60 euro naar goed 40 euro per ton. Na oogst 2014, 2015 en nu dus ook 2016 deed de uitbetalingsprijs steeds een stapje terug. Het tienjarig gemiddelde bedraagt 48,76 euro per ton. De prijs van 2016 ligt daar 16 procent onder.

Ten opzichte van de bietenprijs die Cosun uitbetaalt ligt de prijs 3,32 euro per ton lager. Echter, Cosun hanteert leveringsvoorwaarden van 17 procent suiker en een WIN van 90,9. De basisprijs voor quotumbieten is gelijk: 38,50 euro.

2016 was geen gemakkelijk seizoen voor de bietentelers in het zuidoostelijk gebied waar CSV Covas opereert. De invloeden van de wateroverlast, gedurende het voorjaar, zijn duidelijk terug te vinden op de kwaliteit van de bieten. Het is de laatste bietenprijs die de coöperatie aan haar leden uitbetaald. Vanaf 1 mei treden alle bietentelers toe tot Cosun en houdt het op te bestaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Westbrabander 24 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873557/Laatste-bietenprijs-CSV-Covas-komt-lager-uit]Laatste bietenprijs CSV Covas komt lager uit[/url]
Cosun heeft een hoger gemiddelde suikergehalte en win, daarom hogere bietenprijs. Heeft niets met leveringsvoorwaarden te maken. In de basis is de prijs gelijk.
bookeskook 24 Februari 2017
Precies Westbrabander, basisprijs van 38,50 wordt ook bij CSVCOVAS betaald.
Alleen verdeling is iets anders door eigen vroeg- en laat-premiesysteem dat de Z.O. Nederlandse bietentelersorganisatie hanteert. Het laat-premiesysteem dat uitgaat van rooidatum zou ook wel iets voor Cosun kunnen zijn. Wellicht was het vorstprobleem wat er dit jaar was, met dit systeem kleiner zijn geweest.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden