Wasde-rapport april

Zuid-Amerikaanse graanoogst blijft groeien

12 April 2017 - Niels van der Boom

De rapportage ''vraag en aanbod'' van het USDA verhoogt wederom de Zuid-Amerikaanse oogst van soja en korrelmaïs. Het Wasde-rapport van april heeft weinig verrassingen in petto. De termijnmarkten worden ook bijna niet beïnvloedt. De cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie matchen met de verwachtingen van analisten.

Zowel de oogst van korrelmaïs en sojabonen, in Argentinië en Brazilië, stelt het USDA naar boven bij. De grootste verhoging is voor de Braziliaanse sojaoogst. Die komt volgens het landbouwministerie uit op 111 miljoen ton, een stijging van 3 ton ten opzichte van de vorige rapportage. De verwachtingen vanuit de markt waren dat de cijfers nog hoger uit zouden komen. De cijfers brengen daarom wat verlichting, al onderstrepen ze wel de enorme beschikbaarheid van granen op de wereldmarkt.

5,4

miljoen ton

stijgt de mondiale eindvoorraad soja

Soja naar boven bijgesteld
Het USDA stelt de mondiale eindvoorraad voor soja naar boven bij met 5,4 miljoen ton, tot 563,4 miljoen ton in totaal. Dat komt door de grote Zuid-Amerikaanse productie, een groter areaal uit de VS en minder verwachtte vraag vanuit China. De eindvoorraden in de VS laat het ministerie grotendeels ongemoeid.

Tarwe stijgt significant
Daar stijgt alleen tarwe significant, van 1,129 miljard bushel naar 1,159 miljard bushel. Toch sloot de tarwefuture in Chicago 4,5 dollarcent hoger. Maïs en soja moesten beide licht inleveren. De Matif-noteringen bleven ongemoeid.

De mondiale eindvoorraad van tarwe wordt met 1,7 miljoen ton verhoogd. Dat komt door een hogere beginvoorraad, omdat er in de EU minder tarwe wordt geconsumeerd. De wereldexport wordt verlaagd. De maïsvoorraad wordt met 4,4 miljoen ton naar boven bijgesteld. Zuid-Amerika is de lijstaanvoerder, qua productiestijging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Zwaar slotstuk tarweoogst komt ten einde

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden