Koolzaad daalt, graan niet

Franse droge winter mist effect niet

12 April 2017 - Niels van der Boom

De droge winter heeft effect op het areaal Franse akkerbouwgewassen. Dat blijkt uit cijfers van de statistiekdienst Agreste, onderdeel van het Franse landbouwministerie. De oppervlakte koolzaad neemt met 7 procent af. Verreweg de grootste stijging is het gewas suikerbieten toebedeeld.

De areaaldaling in koolzaad is het grootste in de departementen Meuse en Moselle. Beide liggen tegen Luxemburg en Duitsland aan. Agreste becijfert de terugval in oppervlakte daar op 43 en 60 procent. Ook in Midden-Frankrijk is het droog geweest. Daar worden reducties tussen 20 en 40 procent genoteerd. Langs de Atlantische kust is koolzaad goed de winter uitgekomen. Het totale areaal komt uit op 1,4 miljoen hectare.

Het koolzaadareaal in de hele EU is echter niet gedaald. Uit cijfers van de Europese Commissie wordt de koolzaadoogst 2017 geraamt op 22,6 miljoen ton, een verhoging van 13 procent ten opzichte van 2016. 


De areaalontwikkeling van koolzaad in Frankrijk voor oogst 2017.

Tarwe stabiele factor
Het areaal granen komt uit op 7,9 miljoen hectare. Dat cijfer is stabiel ten opzichte van 2016, maar wel een stijging 3,4 procent in vergelijking tot vijf jaar geleden. Tarwe blijft met 5,2 miljoen hectare nagenoeg gelijk en is het grootste akkerbouwgewas. Durum tarwe stijgt met 2,5 procent en gerst blijft eveneens gelijk. Daarbij compenseert zomergerst de oppervlakte wintergerst.

16

procent

stijgt het areaal bieten volgens Agreste

Suikerbieten grootste groeier
Het grootste groeigewas is suikerbieten. Het landbouwministerie noteert zelf een groei van 16 procent. De Europese Commissie schreef eerder over 30 procent. Onderzoeksbureau FO Licht zwakte dit al af tot 20 procent. De Fransen zelf zijn dus nog iets bescheidener.


De cijfers voor het areaal aardappelen liggen meer in lijn. Agreste verwacht een groei van 3,7 procent ten opzichte van 2016. Kijkend naar het vijfjarig gemiddelde, dan is dit 10 procent. NEPG publiceerde eerder een groei van 4 procent voor Frankrijk.

Eiwitgewassen stellen teleur
Het areaal eiwitgewassen neemt na koolzaad het sterkst af. Min 4,2 procent tot 282.000 hectare. Dat heeft volgens Agreste te maken met tegenvallende opbrengsten afgelopen seizoen. Vooral het areaal veldbonen daalt, met 8 procent.

Meer nieuws en ontwikkelingen volgen over deze sector? Neem dan een Akkerbouw Pro-abonnement.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden