Door Europese Commissie

Verraad dreigt op Europese suikermarkt

25 April 2017 - Niels van der Boom - 3 reacties

Belangenbehartigers van de Europese suikerindustrie hebben een brandbrief naar de Europese Commissie gestuurd. De commissie is van plan om op 27 april te stemmen over het nemen van tijdelijke maatregelen op de suikermarkt. Het plan is om tenders uit te schrijven tegen een verlaagd importtarief. Daarmee wordt extra suiker ingevoerd.

Het invoeren van deze tijdelijke maatregel is een roekeloze gok. Dat zeggen de organisaties CEFS (EU suikerproducenten), CIBE en COPA (bietentelers), Cogeca (coöperaties), ESRA (rietsuikerverwerkers), EFFAT (vakbonden) en ACP-leveranciers (Afrika, Caribisch gebied en Pacific). Op 27 april wil het Management Committee van de Europese Commissie stemmen over het invoeren van tijdelijke maatregelen die het mogelijk maken om extra suiker in te voeren. Aan de vooravond van een quotumloze markt is dat een onverstandig besluit, menen de betrokken organisaties.

De EC zet aan tot een crisis op de suikermarkt

Prijzen daalden tot laagste niveau
De Europese prijs voor witte suiker stagneerde, dankzij de hoge voorraden, voor een lange periode. Hierdoor daalde de prijzen tot het laagste niveau sinds het begin van de prijsnotering. Ook vandaag de dag zijn de prijzen nog laag. Van een suikertekort is dus geen sprake. Daarnaast is de markt extra gevoelig voor schokken in het suikeraanbod na 1 oktober van dit jaar.

Het effect van tijdelijke marktmaatregelen, door de poorten van Europa voor goedkope suikerimport open te zetten, is volgens de samenspannende organisaties de aanzet tot een crisis op de Europese suikermarkt met verstrekkende gevolgen. Die gevolgen zullen ook aanhouden in het quotumloze tijdperk. Voor een verdere prijsverlaging wordt gevreesd. Het feit dat de maatregel wordt besproken, zorgt al voor druk op de suikermarkt en een verdere negatieve prijsvorming. Volgens de briefschrijvers moet de EC leren van de negatieve resultaten uit het verleden en een suikercrisis voorkomen.

CXL importquotum niet volledig gevuld
Het CXL importquotum voor Braziliaanse rietsuiker wordt momenteel niet volledig gevuld door de lage EU-prijzen. Inclusief het importtarief, van 98 euro per ton, is het voor producenten van ruwe rietsuiker niet interessant om product naar Europa te verschepen. Dit quotum moet eerst volledig worden ingetekend, menen de samenspannende organisaties, voor over marktordening gesproken kan worden.

Suikerbietentelers, verwerkers en suikerverwerkers hebben hard gewerkt om zich voor te bereiden op het quotumloze tijdperk, zo staat in de brief. In seizoen 2015-2016 is het EU areaal 10 procent vergroot, om te anticiperen op de vraag naar suiker. De organisaties schrijven: 'Het introduceren van een tijdelijke marktverordening betekent verraad van deze voorbereidingen en de toekomst van de suikersector. De commissie kijkt alleen naar het bewerkstelligen van een zo laag mogelijke suikerprijs, waardoor de sector mogelijk in een crisis stort. Dat heeft serieuze en langdurige gevolgen voor de gehele sector en voor de leveranciers vanuit Afrika, het Caribisch gebied en landen in de Pacific, waar de EU rietsuiker van koopt.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
bart 25 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874256/Verraadt-dreigt-op-Europese-suikermarkt]Verraad dreigt op Europese suikermarkt[/url]
serieuze dt fout in de titel!!!
Abonnee
redactie 25 April 2017
Bedankt voor je opmerkzaamheid Bart! Het is inmiddels aangepast.
Abonnee
erik 25 April 2017
en ja hoor, de politiek kan het weer niet laten, bemoeienis nog voor het quotumloze tijdperk begint, zucht
suikerstuutje 25 April 2017
Weer een bevestiging dat Brussel geen verstand heeft van marktordeningen, dat is in 2005 al ingezet en heeft mega veel geld en banen gekost. Al lokkertje was er een opkoopregeling (wat niets meer was dan een sigaar uit eigen doos, door een productieheffing, bij suiker als enige toegepast) en nu wil men weer zich bemoeien met de prijzenslag (die komt er sowieso wel) slecht gewoon.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden