114.000 hectare groei

Frankrijk telt duizend nieuwe bietentelers

20 Juni 2017 - Niels van der Boom

De Franse organisatie voor suikerbietentelers, CGB, heeft in één klap hun ledenbestand fors kunnen uitbreiden. Door een explosieve stijging van het bietenareaal hebben ruim 1.000 nieuwe telers zich aangemeld. Het gaat voornamelijk om bedrijven die eerder (gedwongen) waren gestopt.

De Confédération Générale des Planteurs de Bettraves (CGB) meldt dat het ledenbestand in 50 jaar tijd niet zo extreem is uitgebreid. Meer dan 1.000 bietentelers hebben zich aangesloten bij de belangenbehartiger. Niet zo vreemd, want de Franse bietenverwerkers betalen het lidmaatschap. De standsorganisatie bestaat sinds 1921 en beslaat 14 departementen in het land. Hoeveel leden het in totaal heeft meldt het niet. Het land telde vorig jaar 26.000 bietentelers.

Grootste groei in 50 jaar tijd

Teelt opnieuw gestart
In 2008, toen de Europese suikermarkt hervormde, zijn veel telers gestopt met suikerbieten. Ook werden boeren gedwongen om te stoppen, omdat zij te ver van de fabriek zaten en de transportkosten te hoog waren. Die telers worden nu grotendeels opnieuw lid.

Franse suikerbietenteelt in cijfers:

  • Ongeveer 27.000 telers
  • 480.000 hectare suikerbieten. In 2017 komt er 114.000 hectare (prognose Europese Unie) bij. 
  • Gemiddelde suikeropbrengst 13 ton per hectare
  • Jaarlijks binnenlands verbruik is 2,8 miljoen ton suiker
  • 1,4 miljoen ton voor export van suiker
  • 8 bietenverwerkers en 22 suikerverwerkers
  • Franse koloniën telen ook rietsuiker

Beter saldo
Door het verdwijnen van het suikerquotum pakken oude telers het gewas graag weer op. Het vormt een welkome afwisseling op de granen, waar het prijsniveau ook zeer laag is. Suikerbieten geven een mooie aanvulling op het saldo en ze zijn hopelijk weerbaarder te maken in een volatiele markt.

114

duizend

hectare groeit het bietenareaal in Frankrijk

Grootste groeier
Op basis van een eerste prognose stijgt het bietenareaal in de Europese Unie dit jaar met 17,3 procent. Goed voor een plus van 245.000 hectare, tot een totaal van 1,66 miljoen hectare. Frankrijk heeft daarbij het grootste stuk van de taart in handen. Het land breidt 114.000 hectare uit. Voor een gedeelte komt dat door de nieuwe telers. Met een areaal van bijna een half miljoen hectare is Frankrijk de grootste bietenproducent in de EU, met en van de hoogste suikeropbrengsten. Gemiddeld 13 ton per hectare. Ter vergelijking: voor Nederland gaat de EU uit van 84.500 hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden