Driekwart geoogst

CZAV betaalt hogere voorschotprijzen uit

7 Augustus 2017 - 3 reacties

Het niveau van de voorschotprijzen voor oogst 2017 ligt bij CZAV hoger dan in 2016. Dit geldt voor zowel bak- en voertarwe als gerst. Inmiddels heeft de coöperatie het driekwart van de graanoogst ontvangen.

CZAV betaalt voor voertarwe een voorschotprijs uit van €120 per ton, exclusief btw. Voor bak-, maal- en zomertarwe is dat €125 per ton. De voorschotprijs voor alle gerstsoorten ligt op €110 per ton. De bak- en maaltarwe moeten een hectolitergewicht hebben van minimaal 76 en een eiwitpercentage van 12,5%. Pool- of bewaarkosten worden niet van de bedragen afgetrokken. Niet-gecertificeerd voergraan heeft een minderprijs van €7,50.

5

euro

per ton meer voor voertarwe ten opzichte van 2016

Vorig jaar betaalde CZAV €115 voor voer- en €122,50 voor baktarwe uit. Gerst kwam toen op een niveau van €105 uit. Over oogst 2015 lag dat niveau op €125 (voertarwe), €132,50 (baktarwe) en €120 (gerst).

Verantwoord voorschot
Het bedrijf spreekt zelf van een ‘verantwoord voorschot’, die een afspiegeling vormt van de huidige marktprijzen, kwaliteit en marktontwikkelingen. Telers kunnen er vervolgens voor kiezen om op basis van daghandel hun granen te verkopen, of dit via de pool te doen. Aan het einde van het verkoopseizoen volgt de eventuele nabetaling.

Hectareopbrengst sterk wisselend
Op 9 juli ontving CZAV de eerste tarwe. Extreem vroeg en daarmee een record. Door regenbuien verloopt de oogst sinds eind juli met horten en stoten. De opbrengsten variëren sterk en komen gemiddeld op 9.250 kilo per hectare uit. De kwaliteit is goed, net als het hectolitergewicht en het eiwitgehalte. Wel is de korrel relatief fijn, maar met een laag DON-gehalte.

De wintergerstoogst is vergelijkbaar. Ook die startte extreem vroeg, op 20 juni, en leverde een goede kwaliteit op. Opbrengsten liggen rond het meerjarig gemiddelde. Op zandgronden liggen de opbrengsten door droogte wel lager.

De brouwgerst-kwaliteit is dit jaar beter

Gerstkwaliteit beter
Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de oogst van zomergerst. Door het droge voorjaar blijven de opbrengsten achter. De kwaliteit is zeer wisselend. Wel is het eiwitgehalte hoger dan in de voorgaande jaren, waardoor de gerst op het gewenste niveau voor de brouwerij uitkomt. Qua kiemkracht was oogst 2016 teleurstellend. CZAV hoopt op een betere kwaliteit, zodat ook de premies op een hoger niveau komen te liggen. Dit jaar wordt met een nieuw zomergerstras geëxperimenteerd.

Driekwart geoogst
Afgelopen weekend is in het zuidwesten van het land de graanoogst weer hervat. Eiland Voorne-Putten en het vasteland van Zuid-Holland lopen relatief gezien 'achter' met de graanoogst. CZAV noteert daar geoogste percentages van 57% en 55%. In Zeeuws-Vlaanderen is 92% binnen, gevolgd door de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee met 87%. In 8 van de 12 regio’s is driekwart of meer binnen. Het gemiddelde voor alle regio’s weerspiegelt dat: 76%.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Toontje ko 8 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875454/czav-betaalt-hogere-voorschotprijzen-uit][/url]
Wat een slecht verhaal zeg: het is het slechtste voorschot na 2016 vanaf 2010. Lijkt me niet dat je daar heel trots op moet zijn. Maar goed, je moet wat om aandacht te krijgen.
Zeeuwke 8 Augustus 2017
staat de markt er dan zoveel beter voor dan een jaar geleden? Wanneer je jezelf schouderklopjes wil geven, houd je de tarwe toch aan jezelf.
Cooperaat 8 Augustus 2017
Zuurpruim. Dat de marktprijs zo laag kan czav 0,0 aan veranderen en heeft ook niks met trots zijn te maken!
Abonnee
Beurswaakhond 8 Augustus 2017
In Groningen zijn ze slim, de beurshandelaren. Ze publiceren op 8 augustus de prijs van 1 augustus € 164,-
Misschien kan de secretaris dat ietsje sneller doen, dan weten wij als verkoper makkelijker een beslissing te maken of we al of niet willen verkopen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aangeboden door Limagrain

De wintertarwe top 4 voor oogst 2022

Nieuws Granen

Voorschotprijs granen van CZAV hoogste in 9 jaar

Analyse Granen & Grondstof

Handel neemt de stellingen in op de granenmarkt

Analyse Granen & Grondstof

Spanning op granenmarkt loopt op

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief