In nieuw GLB

Eiwitteelt hoog op de Europese agenda

7 November 2017 - Niels van der Boom

Een ontwerpresolutie van de landbouwcommissie van het Europees Parlement toont dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aanstuurt op de teelt van plantaardig eiwit. Zelfvoorzienendheid staat hoog op de agenda. Ondanks dat het huidige eiwitplan al 15 jaar meegaat, valt er nog veel te bereiken.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) heeft een ontwerpresolutie gepubliceerd, met daarin een visie voor de teelt van eiwitgewassen. In het nieuwe GLB moet hierop gestuurd worden, schrijft website Vilt.

38

procent

van al het eiwit is afkomstig uit de EU

Soja domineert eiwitmarkt
De zelfvoorzieningsgraad van de Europese Unie (EU) bedraagt momenteel 38% voor alle eiwitten die gebruikt worden in diervoeders. Echter, de verschillen per product zijn groot.

Sojabonen en perskoeken zijn goed voor een derde van de totale eiwitvoorziening, terwijl de zelfvoorzieningsgraad minder dan 5% is. Ongeveer 45% van de wereldwijde eiwitmarkt bestaat uit de handel in soja. In Europa groeide de consumptie sinds 1960 van 2,42 miljoen ton naar 36 miljoen ton.

Verschillende eiwitbronnen
Volgens de landbouwcommissie is het aan alle Europese lidstaten om de afhankelijkheid van geïmporteerd eiwit te verminderen. Naast de lokale teelt van soja is er ook ruimte voor andere peulgewassen, zoals koolzaad, zonnebloemen, erwten, veldbonen en lupine.

Om de teelt te laten toenemen, is stimulatie van dergelijke gewassen vereist. Hiervoor wordt gekeken naar de eerste pijler, onder andere via vergroeningsmaatregelen. Gewasdiversificatie, biologische teelt en certificeringregelingen bieden eveneens mogelijkheden volgens de commissie.

Het handelsbeleid sluit niet aan bij de werkelijkheid

Samenwerken met buren
Langetermijnonderzoek is ook vereist voor de minder ontwikkelde teelten. Belangstelling uit de particuliere sector is daarvoor niet of nauwelijks aanwezig. Daarbij wordt veel gezien in een nauwe samenwerking met buurlanden als Oekraïne, waar de teeltgebieden erg geschikt zijn voor het verbouwen van soja. Het huidige handelsbeleid sluit niet aan bij de werkelijkheid, zo valt in de ontwerpresolutie te lezen. Omwille van het milieu en klimaat moet opnieuw worden gekeken naar de productie en consumptie.

Tegenstrijdig beleid
Bijzonder is het besluit van de Europese Commissie om voor teeltjaar 2018 niet langer toe te staan dat gewasbeschermingsmiddelen worden ingezet bij de teelt van eiwitgewassen. Gewassen als luzerne, veldbonen en sojabonen mogen niet worden bespoten, wanneer ze meetellen voor het Ecologisch Aandachtsgebied. Andere maatregelen verdwenen in de Omnibus bijeenkomsten maar, de anti-GBM-maatregel blijft staan.

Op het Nationaal Economisch Landbouw Congres (30 november te Bunnik) zal ook ingegaan worden op klimaatverandering en eiwittransitie. Komt u langs? Klik hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden