Suiker ruim 17%

Bietenjaar 2017 op recordopbrengst

10 November 2017 - Clarisse van der Woude - 23 reacties

Bietenjaar 2017 gaat de recordopbrengst van 15,1 ton suiker per hectare ruimschoots overtreffen. Niet helemaal een verrassing, gezien de hints die Suiker Unie in de weken hiervoor gaf.

Nu ruim een derde van de bieten is verwerkt, durft Suiker Unie definitief uit te spreken dat 2017 een recordopbrengst bereikt. Het actuele suikergehalte ligt gemiddeld op 17,2%. Regio De Kempen steekt daar in de achtste campagneweek met 17,6% met kop en schouders bovenuit. Onderaan Zuid-Beveland met 16,7%.

Grote uitdaging om bieten aan de hoop te krijgen

Nattigheid in het noorden
Suiker Unie spreekt in week 8 en 9 van redelijk goede oogstomstandigheden. In het noorden en noordoosten is het echter nog relatief nat. Nu bij de meeste telers de andere gewassen geoogst zijn, komt de focus te liggen op bieten rooien; ook voor de late leveringen. Toch maken niet alle bietenrooiers volle dagen.

Rooiers staan stil
Zo verneemt Suiker Unie uit het veld dat, ondanks de prachtige weersomstandigheden, rooiers stil staan. In enkele situaties wordt nog steeds vlak voor het laden gerooid. Het zal voor de loonwerkers de komende weken een grote uitdaging worden de nog grote hoeveelheid te rooien bieten goed aan de hoop te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
shakira 21 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10876507/bietenjaar-2017-op-recordopbrengst][/url]
er blijven bieten zitten dat is hier in het noorden wel een feit dus die topper word het al niet meer, als het binnen 2 weken gaat vriezen dan is de ramp niet te overzien, zeiknat.
Abonnee
vrijbuiter 21 November 2017
Jij moet het toch hebben van je optredens als zangeres.
Fries 21 November 2017
Zangeres heeft gelijk, ALS het gaat vriezen op korte termijn. Er zitten nog heel veel bieten on de grond
Abonnee
Flevo uitje 21 November 2017
Vorst ben ik niet benauwd voor meer die hoge temperaturen!! Suiker is al niet te hoog.
Einstein 21 November 2017
Ik maak mij meer zorgen over de bieten in de hoop met dit natte warme weer dan over de bieten in de grond, die groeien nog lekker door in kilogrammen en in suiker.
shakira 22 November 2017
Niet de zangeres, jongens. maar het beste bietenras tot nu toe.
Zandboer 22 November 2017
Zie ze liever in de bult dan op het veld. Suikerverlies in de bult is kleiner dan met halfgaar blad op het veld. Verteert nu meer suiker door nieuw bladaanzet.
Buurke 23 November 2017
Zandboer schreef:
Zie ze liever in de bult dan op het veld. Suikerverlies in de bult is kleiner dan met halfgaar blad op het veld. Verteert nu meer suiker door nieuw bladaanzet.
mijn bieten worden pas in februarie geleverd ga ze geen 10/11 weken in de bult laten liggen wat denken jullie?
Claas 23 November 2017
Zie veel bulten die met kraan of verreiker hoog opgewerkt zijn. In combinatie met veel tarra en bietbeschadiging is dat heel slecht.
daar weten ze in Dinteloord alles van met hun graafarm destijds.

Maak mij meer zorgen over de achterstand in het ophaalschema. Ik vind dat de fabrieken niet op uitgezaaid areaal maar op LLB bezit moeten ophalen. De laatste ronde is goed genoeg voor de speculanten onder ons.
bookeskook 23 November 2017
Claas schreef:
Zie veel bulten die met kraan of verreiker hoog opgewerkt zijn. In combinatie met veel tarra en bietbeschadiging is dat heel slecht.
daar weten ze in Dinteloord alles van met hun graafarm destijds.

Maak mij meer zorgen over de achterstand in het ophaalschema. Ik vind dat de fabrieken niet op uitgezaaid areaal maar op LLB bezit moeten ophalen. De laatste ronde is goed genoeg voor de speculanten onder ons.

Zeg Claas ik vind je weinig sociaal, als er zomaar 30% meer groeit als vooraf voorzien dan heeft dat niks met speculatie te maken! Jij levert zeker niet meer bieten van een hectare als je jaarsgemiddelde?!
Fries 23 November 2017
Niets geleerd van vorig jaar ?Toen veel telers €10 korting/ton door vorstschade. Sinterklaas wintertje toen
Claas 23 November 2017
@bookeskook. Bij mij ook topoogst hoor. Maar het feit is dat er met de LLB's door de fabriek eisen gesteld zijn over leveringsplicht.
Is het dan sociaal dat er bieten bij telers in februari opgehaald worden die nog nodig zijn om aan de 85% verplichting te komen ? Het wordt wel duidelijk dat de fabriek op deze manier heel veel risico's afschuift op de individuele telers.
Jaap 23 November 2017
Niet iedereen kan nu eenmaal half oktober leveren, de teler die voor januari ingedeeld staan. Die hebben vast ook niets in eerste 2 weken willen rooien, omdat ze de opbrengst nog te laag vonden.

Begin september was de suikeropbrengst per hectare echt nog niet zo hoog!!
Drent 23 November 2017
Ze kunnen toch wel meerdere keren ophalen, en zodoende voor meer spreiding zorgen
Abonnee
aaboer 23 November 2017
Bij ons (oost-brabant) halen ze 4x op, eind september, begin november , begin december en laatste week campagne. Dit vind ik een mooie spreiding. Wij leveren alle 4 de keren.
Claas 23 November 2017
Campagne net over de helft nu. Best laat als je op klei de 2e helft nu pas kan rooien en bergen.
nog een fries 23 November 2017
Ja ze hebben allemaal nog niets geleerd van vorig jaar. De korting per ton had 20 € moeten zijn. Dan leer je het wel af, maar ja we zijn een coop. en als het probleem dan groot genoeg is, is het iedereen z'n probleem, wordt er dan op de vergadering gezegd, ammehoela.
Zolang invert niet zorgt voor een korting kun je gerust begin november rooien voor levering Januari
Vrij grof 24 November 2017
Mijn laatste bieten zullen wel half Februari opgehaald worden .
Ik vind dit wel erg risicovol maar ja, ik vang graag bewaarpremie en dat telt lekker aan.
Ik heb daarom ook geïnvesteerd in Mn bewaarplaats en zonder harde wind en -10 moet het lukken.
Abonnee
vrijbuiter 25 November 2017
We zijn toch 2 wkn bewaarvergoeding kwijt tegen vorig jaar. 15/11 naar 1/12.
Zandboer 26 November 2017
Denk dat menig loonwerker blij is als de bewaarvergoeding pas ingaat na het rooien en niet op datum. Dan hoeven ze niet zoveel onkosten te maken voor baggeroogst bij de gokkers. En waarom bewaarvergoeding als er niet bewaard wordt in bereikbare bult?
Heb zelf de ervaring dat begin nov rooien en lang bewaren prima gaat. Goed gerooid geeft nauwelijks bewaarverlies. Nieuw uitlopen van blad in het veld, nu vrijwel overal zichtbaar, kost vele malen meer suiker.
Abonnee
vrijbuiter 26 November 2017
@zandboer, vanaf 2017 is de bewaarvergoeding vanaf 1/12, ongeacht of ze gerooid zijn of niet. Voor csv-covas was het eerst de rooidatum die telde vanaf 15/11. nu dus niet meer voor cosun.
pietje 26 November 2017
Ik wil niet vervelend zijn, maar bij ons in het zuid westen zijn de vorst risico,s vrij laag! De laatste ronde is bij ons begin februari ,ze staan nog gewoon volledig in het blad, niks dood blad.Ze groeide vorige week met 14 graden ook nog gewoon door dus wat is het probleem. Als het straks in december een week niet regent leg je ze netjes aan de hoop. Doek er over en nog een week of 5/6 te gaan bij lage temperaturen, en je levert meer dan 100 ton af met ruim 17% suiker. Plusje op je suiker ruime bewaar vergoeding , mooi toch ! En dat in een jaar dat het allemaal nog niet meevalt!
Zandboer 26 November 2017
Dan ben je toch niet vervelend. En weeg je goed af. Hier is het vorstgevoelig en mag de loonwerker nog 95ha per machine rooien. En dat lukt niet, vanwege nattigheid en te weinig droge stortplaatsen. Maar vooral omdat men nog niet wil rooien. Als het eind vd week idd gaat vriezen, wordt dat een lekker sfeertje. Loonwerker krijgt de schuld en boeren klagen steen en been.
Zie hier overigens bar weinig gezonde bieten. Veel hergroei of gewoon zwart.
Realist 27 November 2017
Je kan je naam beter veranderen in zeiksnor
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden