7 vragen aan Dirk de Lugt

'Suikerbieten passen in klimaatdoelen'

27 November 2017 - Clarisse van der Woude - 15 reacties

Van boerenerf tot international. We moeten duurzamer werken. Wat doet de suikerbietensector eraan? Dirk de Lugt is voorzitter van de Raad van Beheer bij Cosun, voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) en van de NCR. Tevens praat hij mee met de Europese bietentelersorganisatie CIBE.

Hoe hoog staan thema’s als klimaatverandering en duurzaamheid bij de partijen waar u aanschuift op de agenda? Is dat voldoende of moet er volgens u nog meer gebeuren?
"Alle 4 de organisaties kijken met een positieve grondhouding naar beide onderwerpen, maar er is verschil in aandacht. De Europese bietentelers en NCR zijn verenigingen die de belangen van hun leden dienen te versterken. Dat doen zij middels lobbyactiviteiten, maar ook in kennisdeling en het versterken van elkaars netwerken. Dat is een andere inzet dan bijvoorbeeld Cosun of BO Akkerbouw heeft. Zo heeft BO Akkerbouw afgelopen zomer het besluit genomen om mogelijkheden te verkennen tot het komen van een gezamenlijke strategische agenda klimaat, terwijl Cosun klimaat al enige tijd in haar strategie heeft verweven. Met effect, want de fabrieken van Suiker Unie gebruiken 50% minder energie dan 20 jaar geleden. We zien nog steeds kansen om het energieverbruik in fabrieken en logistiek verder te verbeteren. Een groot effect heeft ook het feit dat, van de 7,5 miljoen ton bieten die verwerkt worden, niets wordt weggegooid."

Aan de derivaten van Avebe zie je waar het je kan brengen

Cosun opent in december het Innovation Center. Bietenpulp is geen veevoer meer, maar een waardevolle grondstof. Wat kunnen we verwachten?
"Voordat er echt een fundamentele doorbraak is, ben je veel tijd en geld verder. Echter, aan de derivaten van Avebe zie je waar het je kan brengen. Bietenpulp blijft nog steeds een waardevol veevoerproduct, maar het wordt ook voor andere toepassingen gebruikt. Zo vervangt de chemische industrie fossiele grondstoffen door plantaardige grondstoffen en bieten zijn een prima grondstof. Bioplastics zijn ook kansrijk. Net zoals microvezels uit bietenpulp, dat een natuurlijk product is om ontmenging in producten en vloeistoffen zoals verf of wasmiddelen tegen te gaan. Onze verwachtingen zijn hoog, maar voordat je dergelijke producten grootschalig kunt produceren en er een grootschalige markt voor is, ben je een aantal jaar verder."

Maar dan moet er natuurlijk ook vraag naar zijn?
"Zeker. Zo lag er bij Sensus een natuurproduct uit een reststroom van cichorei op de kast, om zo kalkaanslag in leidingen op natuurlijke wijze te reinigen. Pas na 15 jaar ontstond er vraag naar het product en ging het lopen."

Wat is er in bieten mogelijk, qua sluiten van de kringloop?
"Wat betreft verwerking kom je een heel eind. Het water dat bij de verwerking uit de bieten komt, gebruiken we bijvoorbeeld als proceswater. Hierdoor hebben we geen grondwater nodig om bieten te wassen. Dat water wordt na het proces op een natuurlijke manier gezuiverd; van de suiker wordt groen gas gemaakt en naast de bietenpuntjes die worden vergist, levert dit voor 30.000 huishoudens energie op. Ook betacal, wat bij het proces vrijkomt, gaat weer terug als bodemverbeteraar naar het land. Het water in Dinteloord gaat terug naar de glastuinbouw. Een mooie vorm van circulariteit."

Hoe zien jullie CO2-reductie voor je?
"Veredelaars werken aan robuustere rassen, die weerbaarder zijn tegen klimaatinvloeden. Telers kunnen met basale oplossingen, zoals niet-kerende grondbewerking, de structuur van de grond verbeteren en vooral het organische stofgehalte verhogen. Middels precisielandbouw, teeltmanagement-programma’s en data zijn hogere opbrengsten te realiseren met minder input. Als opbrengsten wereldwijd stijgen, is er minder grond nodig voor landbouw en blijft er meer over voor natuur. Dat zou een flinke stap vooruit zijn."

De huidige wetgeving werkt belemmerend voor de doelstellingen

"Verder levert het verhogen van hèt organische stofgehalte in de bodem een positieve bijdrage aan het vastleggen van CO2 uit de lucht. Al voor een langere periode zien we dat hoogproductieve gewassen, zoals suikerbieten, meer nutriënten afvoeren dan dat er aangevoerd mag worden. De grond gaat verschralen en wordt minder vruchtbaar. Door aan- en afvoer weer in balans te brengen, zijn we in staat om het organische stof op peil te houden. Dit vraagt om nauwe afstemming met de veehouderij en het ministerie. De huidige mestwetgeving werkt belemmerend voor een positieve bijdrage aan klimaatdoelstellingen."

Je hoort weinig meer over samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders. Is dat uit de gratie?
"Klimaat is bij uitstek een onderwerp dat vraagt om een gezamenlijke aanpak. Akkerbouwers en melkveehouders zouden moeten kijken of ze samen niet meer kunnen doen om daar een bijdrage aan te leveren. Dat klinkt gemakkelijk, maar is best complex. Toch denk ik dat je het gesprek met elkaar aan moet gaan. Niet om een gemengd bedrijf te vormen, maar om een intensievere samenwerking aan te gaan. De veehouderij moet boven de fosfaat- en derogatiediscussie uitstijgen."

Hoe ziet u het akkerbouwbedrijf van de toekomst? En hoe past de bietenteelt hierin?
"In de toekomst dwingt het klimaat akkerbouwbedrijven om hun bouwplan te veranderen, maar de bietenteelt past hier goed in. Suikerbieten nemen 10 keer zoveel CO2 op als bos en ook de reststromen verwaarden heel goed. Zeker in een markt die fossiele grondstoffen wil vervangen en de footprint wil verkleinen. Bieten bieden zoveel stoffen uit de biobased economy, dat de teelt daar op lange termijn ook heel goed in gaat passen. Ik geloof er sterk in."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
kringloop 27 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10876704/suikerbieten-passen-goed-in-klimaatdoelen][/url]
de betacal gaat terug naar het land als bodemverbeteraar.
dit wordt gepresenteerd als kringloop.
echter, het grootste bestanddeel van betacal komt NIET van het land. Waarom moet het dan "terug"?
Betacal is een prima bodemverbeteraar voor een deel van de Nederlandse gronden, maar presenteer het asjeblief niet als kringloop, dat is kolder
Abonnee
info 27 November 2017
kringloop leg ook even uit waarom het geen kringloop product genoemd mag worden volgens jou dan weten we dat ook allemaal
jos 27 November 2017
Zolang een biet groeid neemt het CO2 op . Zo gauw het geoost wordt stoot het CO2 uit.
Abonnee
info 27 November 2017
Jos het gaat om het rendement van de CO2 dat is van 1 ha. bieten en of mais 4,4 keer beter als van 1 ha. bos . Hoe kan een EU de beslissing nemen om de veehouderij de norm van max. 20% mais teelt opleggen terwijl deze gewassen een uitermate hoge CO2 reductie in zich hebben . Dan noch te bedenken dat de mensen die op de groene partijen stemmen het meeste met een vliegtuig zich laten vervoeren, welke de grootste uitstoot van CO2 hebben . Dit zijn precies de mensen die er het meest over na behoren te denken om zo milieuvriendelijk met onze natuur behoren om te gaan.
Jos 28 November 2017
Info @ Het is te voorbarig om er van uit te gaan dat mensen die op de groene partijen stemmen het meest zich met een vliegtuig laten vervoeren . Daarbij moet ik wel aangeven dat een vliegbeweging gigantisch veel CO2 uit stoot. Op die manier wordt heel veel te niet gedaan wat wij als boeren aan CO2 reductie proberen klaar te krijgen.
Zuidboer 28 November 2017
Jos schreef:
Info @ Het is te voorbarig om er van uit te gaan dat mensen die op de groene partijen stemmen het meest zich met een vliegtuig laten vervoeren . Daarbij moet ik wel aangeven dat een vliegbeweging gigantisch veel CO2 uit stoot. Op die manier wordt heel veel te niet gedaan wat wij als boeren aan CO2 reductie proberen klaar te krijgen.


Ga daar maar van uit. Zelfs van 1 van de grootste en meest invloedrijke voorvechters van een ´duurzame´ landbouw met gesloten kringloop in ons land is bekend dat hij meer vliegtuigkm´s op zijn naam heeft staan dan een normaal mens ooit voor elkaar kan krijgen. Kritisch naar zijn eigen gedrag kijken of aanpassen is er niet bij maar wel tegen de huidige landbouw aan schoppen.... Ons land zit vol met deze lieden.
Abonnee
agriklootje 28 November 2017
hoeveel kilometer kun je eigenlijk vliegen met de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de productie van 1000 kilo KAS?
Bij bijna alles wat we doen en gebruiken op onze bedrijven komt uitstoot voor.
Abonnee
info 28 November 2017
Goed stuk Zuidboer de bewering die ik opperde ten aanzien van die groene partijen is afkomstig van een onderzoek van een krant waarin het gedrag van deze groep t.a.z.v. hun doen en laten en omgang met de milieu regels die zij zo hoog in het vaandel hebben en waar zij zwaar afgeven op die ondernemers die voor hun voedsel zorgen waar zij 4 x per dag door die agrarier worden gevoed. Ook wordt er niet een eerlijk beeld gegeven t.a.z.v. de CO2 reductie van gewassen die wij als boer verbouwen
nuance 29 November 2017
even de nuance, bos en m.n. grasland legt CO2 vast in de bodem. Alleen dan is er spraken van echt CO2 binden. Na het rooien worden gewassen geconsumeerd en vindt er een totaal ander proces plaats voor dat er wordt vastgelegd. Hoe meer men "rommelt" (lees ploegen e.d.) in de bodem des te meer wordt de opbouw van org. stof verstoord.
Abonnee
info 29 November 2017
nuance Als een bos gekapt word en het hout als brandstof word gebruikt komt er meer CO2 vrij dan het in de hele groeiperiode heeft vastgelegd. En ik heb het over mais en bieten gehad niet over gras. Dus die 80% regeling van de derogatie moet direct van tafel
Duitser 10 December 2017
Ik ben wel benieuwd naar je reactie op agriklootje info, en wat dacht je van de uitstoot bij productie en ontwikkeling van onze gbm.
Buurke 12 December 2017
Zijn alle suikerbieten uit de grond?
west -brabander 12 December 2017
zolang het niet harder vriest dan een paar graadjes ,staan ze best in het veld, van een beetje sneeuw hebben ze geen last
grondworm 21 December 2017
Wanneer bieten heel de winter in de grond staan geeft dat ook een mooie vergroening en dekking voor het wild.
Het invet getal van de suikerbieten blijft dan ook mooi.
Abonnee
Jean 21 December 2017
grondworm schreef:
Wanneer bieten heel de winter in de grond staan geeft dat ook een mooie vergroening en dekking voor het wild.
Het invet getal van de suikerbieten blijft dan ook mooi.

invet getal?
Mis ik iets?
Hebben die dingen ook al een smeernippel?
Rob 26 December 2017
Buurke schreef:
Zijn alle suikerbieten uit de grond?


In Sint-Truiden België zag ik ze nog rooien op Kerstdag.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden