Agrifoto

Nieuws Frankrijk

Franse boeren vernietigen 20.000 hectare koolzaad

10 April 2019 - Anne Jan Doorn

Boeren in Frankrijk hebben ongeveer 20.000 hectare koolzaad vernietigd. Dit omdat bleek dat er gebruik werd gemaakt van een genetisch gemodificeerd ras dat niet toegelaten is. Echter, ook zonder deze vernietiging, laat het areaal koolzaad in het land een fikse daling zien.

Het niet-goedgekeurde ras zou een ras uit Canada zijn, dat ontwikkeld is door Monsanto. Het zaad is zowel in Frankrijk als Duitsland verkocht. Alle percelen waarop dit ras gezaaid is, moeten worden vernietigd voordat het gewas in bloei staat.

Bayer, dat Monsanto ondertussen heeft overgenomen, bevestigt dat het bedrijf het incident zal onderzoeken. De boeren die het ras uitgezaaid hebben, zullen een vergoeding krijgen voor het verlies dat ze leiden door de vernietiging van het gewas.

Frans areaal verschuift
Het areaal koolzaad in Frankrijk daalt met 18,5% en komt daardoor uit op ongeveer 1,3 miljoen hectare. Ook het areaal suikerbieten laat in Frankrijk een fikse daling zien: -6,3%. Deze daling wordt echter goedgemaakt door een groei in het tarwe- en aardappelareaal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden