Shutterstock

Nieuws Suiker

Suikermarkt blijft overvol, maar EU grijpt niet in

22 Juli 2019 - 2 reacties

Op de Europese en mondiale suikermarkt blijft er voorlopig sprake van een overaanbod, verwacht ABN Amro in een recent verschenen rapport. Hoewel de sector al geruime tijd kampt met lage prijzen, gaat de Europese Commissie volgens eurocommissaris Phil Hogan niet ingrijpen. Welke factoren spelen een rol op de suikermarkt?

Op de mondiale suikermarkt speelt met name Brazilië een positieve rol. Het Latijns Amerikaanse land was lange tijd de grootste suikerproducent. Maar voor de Brazilianen is de productie van ethanol uit suiker lucratiever. Daardoor is de productie van suiker in het land met 19% gedaald in het afgelopen jaar, schrijft ABN Amro. Daar staat echter tegenover dat de productie van China met 10% is toegenomen in het eerste halfjaar van 2019. De oogst van suikerriet en suikerbieten wordt in China echter bedreigd door een plaaginsect (armyworm).

Groot aanbod vanuit India
Een schijnbaar positieve factor op de huidige suikermarkt is dat de grootste suikerproducent India dit jaar minder suiker gaat produceren. Dit komt doordat in het land fors minder regen is gevallen. Daardoor ligt de opbrengst naar verwachting zo’n 10% lager. Het negatieve aspect aan dit verhaal is dat het weinig invloed heeft op de markt. India heeft nog grote voorraden suiker liggen. Daardoor wordt zelfs verwacht de export van suiker in 2019/2020 uit India verdubbelt.

Ook in Europa neemt de suikerproductie dit jaar iets toe, verwacht de ABN Amro. Aan de andere kant groeit de mondiale vraag naar suiker slechts mondjesmaat. Over de afgelopen 6 jaar groeide de consumptie met ongeveer 1 tot 2%. De toename van de consumptie is vooral te wijten aan Azië, terwijl weinig groei te verwachten is in Europa en Noord-Amerika. Al met al verwacht ABN Amro dat de groei van het aanbod niet kan worden bijgehouden door de vraag. Voor 2019 en 2020 gaat de bank dan ook uit van een stabiele suikerprijs.

Niet ingrijpen
Ondanks het duidelijke overaanbod stelde eurocommissaris Hogan afgelopen week dat ingrijpen op de suikermarkt niet nodig is. Hij vindt dat de suikermarkt zich nog steeds aan het aanpassen is aan het tijdperk zonder quotum. Dit zei hij in reactie op een rapport, waaruit bleek dat de positie van de boer is verzwakt na de afschaffing van het suikerquotum. In het rapport wordt onder andere het oprichten van producentenorganisaties aanbevolen.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
xx 22 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10883320/suikermarkt-blijft-overvol-maar-eu-grijpt-niet-in]Suikermarkt blijft overvol, maar EU grijpt niet in[/url]
Gelukkig gaan ze niet ingrijpen wat dat verstoort de markt alleen maar
drent 22 Juli 2019
hebben ze al gedaan door die deal met Brazilië
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Suiker

Chinese suikerproductie groeit naar 10 miljoen ton

Analyse Suiker

Goede verwachtingen voor Braziliaanse suikeroogst

Analyse Suiker

Franse boer ruilt suikerbiet in voor koolzaad en gerst

Nieuws ABN Amro

'Volume agrarische sector krimpt dit jaar 2 procent'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief