Shutterstock

Nieuws Suiker

Resultaat Südzucker tot coronacrisis in de lift

22 April 2020 - Jeannet Pennings

Südzucker, de grootste suikerproducent in Europa, ziet het bedrijfsresultaat flink verbeteren. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers over boekjaar 2019/2020. Het is maar zeer de vraag of deze positieve ontwikkeling met de huidige coronapandemie kan worden doorgezet.

Het afgelopen boekjaar werd immers op 29 februari afgesloten, precies in de periode dat de coronacrisis zich in volle hevigheid ontvouwde. Over het afgelopen boekjaar zag Südzucker het bedrijfsresultaat met €89 miljoen stijgen tot €116 miljoen ten opzichte van het boekjaar 2018/2019. De omzet kwam uit op €6,7 miljard, iets minder dan de €6,8 miljard het jaar ervoor.

Meer biobrandstof
De cijfers zijn conform de prognose die het bedrijf afgelopen najaar presenteerde. Met name de sterke vraag naar hernieuwbare ethanol was reden om de verwachtingen naar boven bij te stellen. De voorlopige cijfers over boekjaar 2019/2020 bevestigen dit: met name de onderdelen CropEnergies en special products laten een stijging zien. CropEnergies boekte een recordresultaat van €104 miljoen (tegenover €33 miljoen in 2018/2019). 

Of Südzucker de positieve resultaten kan vasthouden in 2020/2021 hangt nauw samen met de huidige coronacrisis. De financiële gevolgen en de duur van de uitzonderlijke omstandigheden zijn volgens het bedrijf nu nog niet te overzien. Voor het lopende boekjaar wordt daarom vooralsnog vastgehouden aan de oorspronkelijke prognose die uitgaat van een omzet tussen €6,9 en €7,2 miljard. Het bedrijfsresultaat gaat naar €300 tot €400 miljoen, met name door de positieve ontwikkelingen op de suikermarkt die de producent voorziet. 

Meer ethanol voor desinfectie
Het resultaat voor het bedrijfssegment CropEnergies in 2020/2021 wordt grotendeels bepaald door de prijsontwikkeling op de Europese ethanolmarkten. De vooruitzichten op de middellange termijn zijn onverminderd goed, vanwege de aandacht voor klimaat. Op de korte termijn zijn druk op de verkoopvolumes- en prijzen onvermijdelijk.

In het eerste kwartaal zag CropEnergies het bedrijfsresultaat dan ook niet stijgen. Het toegenomen gebruik van ethanol voor desinfectiemiddelen compenseert de verminderde vraag naar brandstof mogelijk (deels). In Nederland is Suiker Unie bijvoorbeeld ook gestart met de productie van desinfecterende handgels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden