Agrifoto

Nieuws Ontbossing

Denemarken wil over op duurzame soja

2 September 2020

Het landbouwministerie in Denemarken streeft ernaar dat per 2021 ongeveer 20% van de soja-import van het land afkomstig moet zijn van ontbossingsvrije bronnen. Het jaar daarop moet dat percentage toenemen tot 40%.

Denemarken wil op middellange termijn helemaal overschakelen op soja dat duurzaam en zonder ontbossing is geproduceerd. Daarom zou in 2021 al 20% van de import afkomstig moeten zijn uit ontbossingsvrije bronnen. Het jaar daarop moet dat percentage omhoog tot 40%. Om de oorsprong en kwaliteit te waarborgen, moet geïmporteerde soja volgens het Deense landbouwministerie gecertificeerd worden door de Europese vereniging voor mengvoederfabrikanten (FEFAC).

Tegelijkertijd wil de Deense landbouwsector de afhankelijkheid van soja-import verminderen door alternatieven in te zetten, zoals het winnen van eiwit uit zeewier. Denemarken neemt overigens (met een volume van zo'n 1,5 miljoen ton per jaar) slechts 1% van de wereldwijd verhandelde soja af. Daarom wil het land dat er gewerkt wordt aan een Europese oplossing. Ook de FEFAC streeft daarnaar.

Finland zette eerder vergelijkbare stap
Finland zette eerder al een kleine stap om te stoppen met de import van soja. Dit land wil binnen een aantal jaar (maar uiterlijk in 2025) af van de soja-import voor veevoer. Deze import kan volgens de Finse minister van Landbouw volledig vervangen worden door de productie van tuinbonen in het land uit te breiden. Een reden om af te stappen van soja-import is het feit dat Finland vanaf 2035 koolstofneutraal wil zijn. De import van sojabonen uit Brazilië draagt negatief bij aan die doelstelling.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Video Granen & Grondstof

Graanmarkt moet bijkomen van oogstprognose USDA

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Analyse Granen & Grondstof

Graanmarkt blijft krap, logistiek de uitdaging

Analyse Granen en grondstof

Spanning in graanmarkt loopt op, soja nadert record

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief