Shutterstock

Nieuws Graan

Droogte dreigt voor akkerbouwers in Australië

12 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

La Niña heeft in grote delen van Australië voor bovengemiddelde neerslag gezorgd tijdens de Australische zomer (onze winter), maar inmiddels is de droogte weer ingevallen. Boeren beginnen zich zorgen te maken of dit jaar geen herhaling wordt van 2018 en 2019.

In verschillende delen van land is sinds januari geen regen van betekenis meer gevallen en vooral april is veel droger dan gemiddeld verlopen volgens de Australische meteorologische dienst.

Bron: Australian Government Bureau of Meteorology.

Boeren maken zich zorgen over de gevolgen voor hun gewassen. Colin Hunt, akkerbouwer in Victoria, zegt tegenover ABC News vast te houden aan het plan om 4.500 hectare graan te zaaien. "Maar of we ook erwten zaaien beslissen we ergens volgende week."

Lange periode van droogte
Het land heeft al meerdere jaren te maken met relatief weinig neerslag volgens de meteorologische dienst. Seizoen 2020 is goed verlopen, maar in de 2 jaar daarvoor was het dramatisch volgens ABC. Gewassen stonden dermate slecht en opbrengsten waren laag. Akkerbouwers hebben daarom verschillende percelen niet eens geoogst. Ook dit jaar hebben boeren weer moeite om de gewassen boven te krijgen. Toch proberen ze mede door de hoge graanprijzen ook in de droge gebieden te zaaien. Mocht er nog wat regen vallen kunnen akkerbouwers daar ten minste van profiteren.

Het land heeft forse regenval nodig om de water tekorten die de afgelopen jaren zijn ontstaan aan te vullen. De meteorologische dienst verwacht op basis van de modellen geen weersomslag tot en met september. Ook zijn er weinig of geen indicatoren die wijzen op de ontwikkeling van nieuwe El Nino- of La Niña-weerpatronen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden