Shutterstock

Nieuws Voer

Voersector België luidt noodklok om tarwerally

23 November 2021 - Wouter Baan

De Belgian Feed Association (BFA) luidt de noodklok vanwege de overspannen grondstoffenmarkt die leidt tot extreme prijsstijgingen in voer. Naast de hoge prijzen signaleert de Belgische evenknie van Nevedi ook dat de beschikbaarheid van grondstoffen in gevaar is.

Als voorbeeld brengt de BFA de tarweprijs op de Matif in Parijs onder de aandacht. Deze notering is sinds september al met €120 per ton gestegen en passeerde eerder deze maand zelfs de grens van €300 per ton. Nooit eerder was tarwe zo duur. Niet alleen de graanprijzen, maar ook lijnzaad, koolzaadschroot, aminozuren, vitaminen en miniralen zijn extreem duur geworden. Daar komt nog bij dat de beschikbaarheid een lastig verhaal is, ook Nederlandse voerbedrijven melden dit.

De overspannen situatie op de grondstofmarkten komt onder meer door logistieke verstoringen in de keten. Daarbij is de euro zwak ten opzichte van de dollar, waardoor overzeese import duurder is. Ook tegenvallende oogsten in belangrijke productieregio's en de transitie naar biodiesel in de VS en Brazilië maakt de grondstoffen schaars. Het gevolg van dit alles is dat de brokprijzen, die een afgeleide zijn van de grondstoffenmarkt, ook flink prijzig zijn geworden.

Geen kentering in zicht
De BFA voorziet voorziet verdere prijsstijgingen in veevoer. Dit raakt met name varkenshouders die geconfronteerd worden met extreem lage opbrengsten. Voor elke €10 stijging van het varkensvoeder, daalt bovendien de rentabiliteit met circa 3 cent per kilo levend varken, zo laat de BFA weten. Een kentering van de situatie is bovendien niet in zicht. Daarvoor is waarschijnlijk wachten tot gunstige oogst(prognoses) vanaf april 2022.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen

De Europese tarweprijs zit nog niet zonder stoom

Analyse Granen

Bodem in tarwemarkt is bereikt nu klanten kopen

Analyse Granen & Grondstof

De lucht boven graanmarkt klaart nog niet op

Analyse Granen & Grondstof

Schip met 'geplunderd' graan aan de ketting gelegd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden