Agrifoto

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

2 Mei 2022 - Niels van der Boom

Terugtrekkende Russische strijdkrachten hebben het steeds vaker gemunt op landbouwbedrijven in Oekraïne. Er verschijnen daarover steeds meer berichten in de media en op platforms als Twitter. Niet alleen worden bedrijven gericht gebombardeerd, ook worden er landbouwmachines en producten zoals granen gestolen.

Update 13:00: Alinea toegevoegd over graanroof van 1,5 miljoen ton.

Nieuwsdienst CNN meldt op basis van lokale bronnen in het oosten van Oekraïne dat Russische strijdkrachten voor minstens $5 miljoen (ofwel €4,74 miljoen) aan trekkers en combines hebben gestolen en deze meer dan 800 kilometer Rusland in hebben vervoerd. Het gaat om een mechanisatiebedrijf (Agrotek) in de plaats Melitopol.

Systemen geblokkeerd
Deze daad staat niet op zichzelf, want er wordt veel vaker melding gedaan van diefstal door troepen. In Melitopol werden 27 machines – waaronder één trekker, twee combines en één zaaimachine – met vrachtwagens afgevoerd naar Rusland. Dankzij de gps-systemen op de machines kon de locatie worden bepaald. De elektronische systemen zijn geblokkeerd, maar bronnen zeggen bij CNN dat de Russen proberen die systemen te omzeilen met behulp van hackers.

Het is niet de eerste diefstal in Melitopol. Andere bronnen melden aan de Amerikaanse nieuwszender dat veel graan in de regio door de Russen in beslag is genomen. Omdat de boeren het niet kunnen exporteren – omdat overlaadfaciliteiten kapot zijn geschoten – zitten de graansilo's voller dan gebruikelijk. Inwoners en de burgemeester, zeggen dat het gestolen graan met vrachtwagens naar De Krim is gebracht. Ook de lokale graanopslag is door de Russen leeggehaald, zegt de burgemeester tegen CNN.

Feodaal systeem
Het is niet het eerste incident, maar wel de meest omvangrijke tot nu toe bekend. Al blijft het niet bij diefstal. Er komen ook berichten naar buiten dat Russische bezetters in de oostelijke grensregio een feodaal systeem hebben opgezet. Daar waarschuwt ook de Oekraïense boerenorganisatie VAR voor. Een akkerbouwer in de oblast Cherson vertelt hoe bewapende separatisten zijn bedrijf en die van anderen in de omgeving hebben overgenomen. Zij delen er nu de lakens uit en verkopen ook de resterende voorraad, die naar Rusland wordt geëxporteerd. De bezetters eisen tussen de 50% en 70% van de oogst zonder daarvoor te betalen.

Diefstal van graan is een veelgehoord vergrijp in het land momenteel. Het gaat om minstens tienduizenden tonnen, zo melden verschillende media in Oekraïne. Het graan wordt meestal naar de Krim-regio geëxporteerd of het Zuid-Russische Krasnodar. Uitgelekte documenten spreken van gerichte acties om graanvoorraden in Rusland aan te vullen.

Landbouwminister spreekt over 'graanroof'
De Oekraïense landbouwminister sprak zaterdag over een 'grote graanroof' door Rusland. Dat schrijft de Telegraaf. Het zou niet om tienduizenden tonnen maar 1,5 miljoen ton gaan. Minister Taras Visotski zei dit in een toespraak op de nationale televisie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bekrachtigt die uitspraak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden