Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Nieuws Agribusiness

Waarde Europese export foodproducten stijgt sterk

29 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De Europese agrifood-export is in het eerste kwartaal van dit jaar met 13% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en uitgekomen op een totale waarde van €58,2 miljard. De export van graan- en meelproducten steeg het sterkst.

Dit blijkt uit de jongste agrifood-monitoring van de Europese Commissie. De export graan- en meelproducten steeg met €1,2 miljard naar €6,2 miljard. De uitvoer van groente en fruit steeg met €698 miljoen, oftewel 31%  De uitvoer van zuivelproducten kwam met een export van €634 miljoen of 15% meer op een derde plaats. In deze cijfers lijkt nog weinig zichtbaar van de sterk gedaalde productprijzen.

De belangrijkste exportbestemmingen zijn: China voor graanproducten en -bereidingen en Turkije voor rund- en kalfsvlees. Ook de export naar Oekraïne kreeg een forse impuls met een toename van 45%. Ook de import steeg overigens, maar minder hard dan de export. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de agrifood-import met 10% naar bijna €22 miljard. Ook hierbij waren granen weer het belangrijkste importproduct, daarna oliezaden, eiwithoudende gewassen en suiker.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Canada houdt melkinvasie uit VS tegen

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe-export EU blijft ver achterlopen

Interview De Groot en Rats

Harder op de trom slaan voor belang zuivelsector

Nieuws Melk

Winst zuiveltrader Numidia krijgt flinke boost

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox