Graanexport

china tarwe

Achtergrond Grondmarkt

China ploegt natuur om tot landbouwgrond

China maakt een draai van 180 graden in zijn herbebossingspolitiek. De afgelopen twintig jaar was het land in de ban van herbebossing tegen de oprukkende verwoestijning. Opeens staat het internet vol met video's van parken en bossen die worden omgeploegd tot landbouwgrond.
15 Augustus 2023
export logistiek Rotterdam containers

Nieuws Agribusiness

Waarde Europese export foodproducten stijgt sterk

De Europese agrifood-export is in het eerste kwartaal van dit jaar met 13% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en uitgekomen op een totale waarde van €58,2 miljard. De export van graan- en meelproducten steeg het sterkst.
29 Juni 2023
Oekraine

Achtergrond Granen

Oekraïense exportmotor piept en kraakt

Ruim een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne verloopt de export van granen en andere agrarische producten nog altijd moeizaam. Wachttijden aan de Poolse grens lopen op tot wel zeventien dagen. Oekraïne beschuldigt het buurland van het moedwillig opwerpen van vertragingen aan de grens. Ondertussen blokkeert het Oekraïense staatsspoorbedrijf Ukrzaliznytsia zelf de spoorlijnen. Boeren in het land maken zich vooral zorgen over het nieuwe seizoen, dat op het punt van beginnen staat.
3 Maart 2023
export logistiek Rotterdam containers

Nieuws Export

Duitse landbouwexport toont trendbreuk in 2022

De landbouwexport van Duitsland is vorig jaar geslonken, in volume althans. Door de fors gestegen grondstofprijzen nam de uitvoerwaarde wel toe, zo blijkt uit een prognose van de Duitse landbouwexportfederatie GEFA.
12 Januari 2023
graanexport Oekraine

Nieuws Granen en grondstof

Graanexport Oekraïne begint te haperen

De export die via de afgesproken graancorridor in Oekraïne loopt, blijft traag verlopen sinds de verlenging van de graandeal vorige maand. Zo werd er 20% minder tarwe geëxporteerd in november vergeleken met oktober. Trage scheepsinspecties zijn vooral de reden hiervan.
9 December 2022
tarwe - agri

Marktflits Granen

Exportdeal granen uit Zwarte Zee weer op tafel

Terwijl de spanningen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland verder oplopen door de aanslag op de Krimbrug en de raketaanvallen, komt deze week het verlengen van de deal voor de graanexport uit de Zwarte Zee op tafel. Eric de Lijster schetst in het kort de ontwikkelingen op de granenmarkten.
10 Oktober 2022
Oekraine

Nieuws Granen & Grondstoffen

Russissche graanvoorraad groeit door annexatie

De prijs van het decembercontract tarwe is dinsdag voor de tweede dag op rij gedaald. En ook op de CBOT in Chicago daalt de prijs van tarwe. Maïs beweegt op beide beurzen vooral zijwaarts en daalt licht op de Matif en stijgt een klein beetje op de CBOT. Sojabonen werden licht duurder.
5 Oktober 2022
boter frau antje

Opinie Krijn J. Poppe

Verkeerd denken achter de kritiek op exportpositie

Het is wel begrijpelijk dat sommigen achteloos de exportgerichtheid van de Nederlandse food- en agrisector bekritiseren, schrijft Krijn Poppe, terwijl ze de productieomvang bedoelen. Toch zit er een verkeerd denken achter.
5 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox