a.s.r. verdubbelt grondaankopen

Grond financieren via pacht en erfpacht groeit

4 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het financieren van agrarische grond via pacht en erfpacht neem toe. Dit stelt a.s.r. vastgoed vermogensbeheer, de grootste eigenaar van agrarische grond in Nederland. Het bedrijf heeft het afgelopen half jaar de grondaankopen verdubbeld ten opzichte van de eerste helft van 2014. Deze zijn vervolgens uitgegeven in langjarige reguliere pacht en erfpacht.

Dit heeft a.s.r. vastgoed dinsdag bekedgemaakt. Volgens het bedrijf stijgt het aantal aanvragen voor grondfinancieringen nog steeds en neemt de gemiddelde grondoppervlakte per transactie toe. In de eerste helft van dit jaar heeft a.s.r. vastgoed 1.846 hectare agrarische grond gekocht en deze weer verpacht. In de eerste maanden van 2014 was dit nog 717 hectare.

Het aantal aanvragen voor pacht steeg met bijna eenderde

Het aantal aanvragen voor pacht steeg met bijna eenderde: van 85 in het eerste halfjaar van 2014 naar 112 in het eerste halfjaar van 2015. De gemiddelde grondoppervlakte per transactie verdubbelde bijna van 8,4 hectare in 2014 naar 16,5 hectare in dit jaar. Voor de komende jaren voorziet a.s.r. vastgoed een verdere groei van haar portefeuille landelijk vastgoed, motiveert directeur Erik Somsen in de verklaring. Voor de financiering hiervan is ook extra geld beschikbaar gesteld.

Volgens Somsen zet de schaalvergroting in de akkerbouw en melkveehouderij door, waardoor de vraag naar argarische grond groot is. De banken zijn echter terughoudend met het verstrekken van kredieten. 'Bij a.s.r. zien wij dat terug in een sterke toename van het aantal grondfinancieringen op basis van pacht en erfpacht’, aldus Somsen.

Hierdoor stijgt ook de prijs van agrarische grond, zo hebben het Kadaster en het LEI hebben in opdracht van a.s.r vastgoed becijferd. De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen op bijna 55.000 euro per hectare, 3,5 procent hoger dan de gemiddelde grondprijs over heel 2014.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Hans 5 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10865057/Grond-financieren-via-pacht-en-erfpacht-groeit]Grond financieren via pacht en erfpacht groeit[/url]
Wat a.s.r. hier doet is vanuit beleggingsoogpunt een prachtig instrument.
Als boer ook een prima middel om je kostprijs flink te verhogen.
Dit middel drijft ook nog een keer de grondprijs op, wat in mijn ogen weer een lager rendement geeft op het geïnvesteerd kapitaal op ons boerenerf.
Als je grond niet kunt financieren, koop het dan ook gewoon niet!
Als boer moeten we ervoor waken dat we niet iedereen een goede boterham bezorgen en zelf niets te eten overhouden!!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden