Vooral bij Chinezen

Amerikaanse grond populair bij investeerders

30 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Amerikaanse boerengrond is voor een derde in handen van beleggers en die trend zet in rap tempo door. Vooral Chinese investeerders kopen volop boerengrond in de Verenigde Staten (VS). Het komt de grondkwaliteit niet te goede. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van de Landbouw (USDA). 

De stijgende grondprijs heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven interesse hebben om te beleggen in Amerikaanse grond. Niet alleen boeren, maar ook investeerders gaan massaal naar de VS toe. Tenminste 30% van de Amerikaanse boerengrond is eigendom van investeringsfondsen. 

De boeren in de VS hebben een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. De verwachting is dat, door die leeftijd, er de komende 5 jaar nog eens 92 miljoen hectare zal overgaan naar andere eigenaren. Dat zijn dan voornamelijk investeerders en geen boeren.

40.000

hectare

beheert China in de VS 

China beheert veel grond
De cijfers van het USDA laten zien dat ruim 10 miljoen hectare, van het totaalaantal (372 miljoen), in handen is van buitenlandse beleggers. Dat is ongeveer 2% van het totaal.

Een voorbeeld is Saoedi-Arabië. Dat land heeft ruim 6.000 hectare in Arizona en Zuid-Californië gekocht voor de productie van veevoer. Italië kocht 40.000 hectare en Nieuw-Zeeland 7.200 hectare. China beheert zelfs 400 Amerikaanse boerderijen met circa 40.000 hectare boerenland. 

Landbouwgrond hoog rendement
De lage rentetarieven hebben ervoor gezorgd dat er eerder wordt geïnvesteerd in de grond. En landbouwgrond vormt dan een goede investering om risico te spreiden. De investeerders in grond verwachten hoge rendementen te ontvangen. Anders dan de boeren kunnen zij gemakkelijker grond aankopen in verschillende regio's. Zij kunnen dit immers weer verpachten aan regionale boeren.

In de brandstofproductie is in de afgelopen 20 jaar dezelfde groei te zien als bij de grondprijs. Als de export van deze brandstoffen naar China en andere landen groeit, stijgen ook de grondstofprijzen en het inkomen van de boer. Daardoor krijgen investeerders 'honger' naar landbouwgrond en stijgt de grondprijs. 

Te mooi om waar te zijn?

Dalende bodemkwaliteit
Het bovenstaande klinkt aantrekkelijk voor de boeren die hun bedrijf beëindigen en de grond willen verkopen. Echter, voor de duurzaamheid van de grond heeft het zo ook zijn nadelen. Investeerders hebben nauwelijks interesse in de bodemvruchtbaarheid, de beschikbaarheid van water en andere bodemkundige eigenschappen. Hierdoor daalt de kwaliteit van de grond in rap tempo. In de praktijk blijkt dat goed rentmeesterschap alleen van grondeigenaren komt, die ook landbouwer zijn.

Voor jonge landbouwers is het lastiger om te beschikken over grond. Het verkrijgen van goede en betaalbare landbouwgrond is de grootste uitdaging voor een jonge boer in de Verenigde Staten. De trend dat grond meer in de handen van investeerders komt, drijft de prijs behoorlijk op.

Explosieve stijging van de grondprijs
De grond onder de voeten van de boeren is in de afgelopen jaren steeds meer waard geworden. In 1970 was de prijs nog $1.750 per hectare. In 2016 is dat gestegen naar bijna $7.500 per hectare. Dat is een stijging van 400%. Door de dalende voedselprijzen is na 2013 wel een lichte daling te zien in de prijzen.                                                        Uit deze grafiek is een stijgend verloop van de grondprijzen zichtbaar.
Bron: USDA

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden