Pachtprijzen onder druk

Amerikaanse boer niet bereid om met verlies te werken

21 Februari 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

Grondprijzen die afnemen wanneer de productprijzen onder druk staan; in de Verenigde Staten (VS) wordt dit langzaam werkelijkheid. Na meerdere jaren van lage marges, komt er beweging in de pachtprijzen. Dat merken makelaars in de Upper Midwest.

Volgens meerdere makelaars staan de huur- en pachtprijzen van akkerbouwgrond onder druk, zo schrijft Ag Week. De vraag hoeveel de verlaging bedraagt, is niet eenduidig te beantwoorden. Dit varieert per staat, per regio en/of zelfs per gemeente. "Echter, 1 ding is zeker: stijgen doen de prijzen niet", zegt Andrew Swenson van de North Dakota State University.

De pachtprijs daalde vorig jaar met 2,5% tot 4,5%

Situatie prijshoudend
De huur- en pachtprijzen bleven ook in 2017 ongewijzigd. Afhankelijk van de staat daalden de prijzen met 2,5% tot 4,5% in de Upper Midwest, zo blijkt uit data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, USDA. Dit gebied beslaat de staten Minnesota, Wisconsin en delen van Michigan, North en South Dakota, Illionois en Iowa. Voor 2018 worden nog geen cijfers genoemd, omdat nog niet alle overeenkomsten zijn gesloten.

Door de grote seizoensverschillen per staat en regio wisselen ook de huurprijzen flink. Zo was het in North en South Dakota zeer droog, waardoor akkerbouwers weinig reserves hebben. Welke gewassen er worden geteeld, is eveneens een belangrijke factor. Dit geldt ook voor de wisselende belastingtarieven per gemeente.

Plakprijzen
Veel van de landbouwgrond wordt verpacht voor een periode van 3 tot 4 jaar. De contracten die dit jaar zijn beëindigd, dalen verhoudingsgewijs meer dan een contract van 1 of 2 jaar. De Amerikanen spreken van ‘sticky rates’. De tarieven blijven plakken en bewegen pas op een later moment. Zeker nu grondeigenaren aansturen op meerjarige afspraken. Dit vertraagt het effect van de gewasprijzen.

Toen graan en soja goed geld opbrachten, steeg de pacht relatief traag en nu dalen ze wederom traag. Deels komt de vertraging voort uit de prijs van de grond, welke een buffer vormen. Zo zijn er andere kapers op de kust wanneer de grond ook voor industrie of andere doeleinden kan worden ingezet. Bovendien blijft de sector positief over zijn toekomst.

Huurcontracten die flexibel zijn, worden weinig gebruikt

Alternatieve huurmethode
De zogenaamde ‘cash rents’, waarbij de huurder jaarlijks de huur of pacht in dollars betaald aan de eigenaar, is het meest gangbaar in dit deel van de Midwest. Een alternatief zijn crop shares, waarbij de grondeigenaar wordt uitbetaald in een deel van de gewasopbrengst. In de goede jaren ligt de prijs hoog, terwijl dat in slechte jaren andersom is. Deze oude methode is uit de gratie geraakt, omdat het lastig is om het juiste betalingsniveau te bepalen. Een tussenvorm is flexibele huur, waarbij cash rent en crop share gemixt worden. Een vast huurbedrag vormt de bodem, die wordt aangevuld met een deel van de gewasopbrengst.

De grondeigenaren die zelf geen kennis van de sector hebben, voelen hier weinig voor. Ook boeren die rekenen met 3 cijfers achter de komma kiezen liever niet voor een dergelijk vage vorm. Zij willen vooraf weten waar ze aan toe zijn en wat hun kostprijs bedraagt. Experts verwachten dat de onderhandelingen tussen de huurder en de verhuurder moeizaam gaan verlopen. Akkerbouwers zien graag een daling van de prijzen, terwijl de eigenaar zijn verlies beperkt probeert te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Erik Haalman 21 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10877641/amerikaanse-boer-niet-bereid-om-met-verlies-te-werken][/url]
Beste Niels,
Zeg er dan ook even bij dat de pachtprijs in genoemde staten zo tussen de 250 en 300 euro per hectare ligt. Lijkt me niet geheel onbelangrijk voor de beeldvorming.
Abonnee
Niels van der Boom 21 Februari 2018
Beste Erik,

Dank voor de toevoeging. In de bron wordt genoemd dat de pachtprijzen voor niet-beregend land, geschikt voor maïs, rond $120-125 per acre ligt. Omgerekend zo'n €240-€250 per hectare. Kan er een beter renderend gewas op dan verandert dit direct.
hans 21 Februari 2018
Niels, welk "beter renderend gewas" wordt er op die grote vlakten geteelt?
Abonnee
Niels van der Boom 21 Februari 2018
hans schreef:
Niels, welk "beter renderend gewas" wordt er op die grote vlakten geteelt?

Hans, ik denk dat het een wisselwerking is tussen maïs en soja. Die laatste heeft momenteel het prijsvoordeel.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden