Nieuws Bodemstrategie

6 miljoen euro voor duurzame bodems

23 Mei 2018 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil dat in 2030 alle landbouwgronden duurzaam worden beheerd. In 2018 stelt zij daarom €6 miljoen beschikbaar voor projecten die daaraan bijdragen.

Schouten wil op deze manier een impuls geven aan duurzaam bodembeheer. De minister gaat het geld gebruiken voor het programma 'Landbouwbodems'. Ze onderstreept daarnaast het belang van een goede bodemkwaliteit en wil dat de agrarische productie op de ongeveer 1,85 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland in stand blijft.

Pachtbeleid
Schouten noemt 4 punten die in de nieuwe bodemstrategie aan bod zullen komen. Eén van die punten is beleid dat ook andere beleidsthema’s raakt; zo is het pachtbeleid ook belangrijk voor duurzaam bodembeheer. Dit zal een belangrijk uitgangspunt zijn bij de herziening van het pachtstelsel. De minister gaat bezien hoe dit uitgangspunt ook in het beleid van het Rijksvastgoedbedrijf toegepast kan worden.

Duurzaam bodembeheer is uitgangspunt in nieuw pachtstelsel

Ook noemt Schouten het onderwerp 'kennis'. De landbouwminister wil investeren in kennis via het innovatieprogramma ‘Duurzame bodems’. Concreet start het komende jaar een project waar adviseurs worden opgeleid om boeren te begeleiden met duurzaam bodembeheer.

Keten draagt bij
Het derde onderdeel is 'de keten'. Schouten wil dat de maatschappelijke diensten voor duurzaam bodembeheer ook door de samenleving worden gewaardeerd. Daarnaast wil ze dat dit duurzame bodembeheer niet alleen vanuit beleid, maar ook vanuit de keten en de markt wordt ondersteund.

Het laatste punt in de bodemstrategie van de minister Schouten is 'regionaal waterbeheer'. Er zal een gebiedsgerichte aanpak komen, welke gericht is op het tegengaan van bodemdaling, het verminderen van de CO2-uitstoot en het verkennen van natte teeltsystemen.

Hoge grondprijzen 
Het omschakelen naar een duurzame manier van grond bewerken is lastig, zo erkent ook Schouten. Ze ziet dat het belang op de korte termijn vaak zwaarder weegt, dan het belang van een goede bodemkwaliteit op de lange termijn. Ze noemt in de Kamerbrief dat de hoge grondprijzen, middels schaarse landbouwgronden en krappe marges op de producten, het kortetermijndenken in de hand werkt.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Ook in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) blijft bodem een belangrijk thema. Middels goed bodembeheer kan bijgedragen worden aan het Klimaatakkoord van Parijs, zo benoemt de minister. Bijvoorbeeld door de vastlegging van koolstof in de bodem.

Bekijk hier de hele Kamerbrief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Jan 24 Mei 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10878636/6-miljoen-euro-voor-duurzame-bodems][/url]
Een aantal welcome initiatieven om ons bij te staan om deze veranderingen te ondernemen. Meer nodig dan allerlei hoogvliegerij.
Je kunt mensen wel opleiden, maar wat is de contrete boodschap die zij gaan brengen. Of is het meeste al wel bekend?
Toch lijkt me het punt onderzoek hiernaar een ondergeschoven kindje blijft. Dat terwijl onderzoek naar precisielandbouw wel uit de staatsmiddelen wordt betaald.
Duurzame bodems lijkt niet iets te worden wat de commercie (snel en gretig) veel oplevert. En omdat het zo belangrijk is dit beter te begrijpen en kennis toe te passen is juist dit beleidshoofdstuk ondersteuning van de overheid en de boeren waard.
petatje 24 Mei 2018
@Jan; Helemaal mee eens. De overheid zou in gefundeerd onderzoek naar het hoe en waarom van het bodemleven moeten investeren. Daar hebben private partijen geen zin in en gebeurt daarom niet en zo komen we nooit echt verder op dit vlak in Nederland. Gelukkig gebeurt op dit vlak in de landen om ons heen veel meer zonder dat ze daar Wageningen in hun land hebben!!!
Ze gaan ons zgn. toonaangevende landbouwland hard voorbij! Ja als de politiek zich beperkt tot mooie woorden en geen daden op dit vlak dan loopt het zo.
Kjol 24 Mei 2018
De boer wordt weer opgezadeld met iets wat zonder vergoeding dient te worden uitgevoerd.
Jaap 27 Mei 2018
Wat een beleid eerst een mestbeleid. Waar we klem mee lopen wat maar de helft geeft wat het gewas nodig heeft waardoor de grond achter uit hold en alles we er over de mestnorm gaan worden we alles crimineel behandeld zeer triest .komen jullie wel een beetje. Heel. Erg laat mee. En wij zijn weer de dupe eerst de bodem uit laten pieren en nu weer aan een ander stuur draaien .slechte onderbouwing telkens. Wij als boeren minder opbrengsten. En produchtprijs was een drama . grotere boeren moeten er nasst gaan werken om alles op te kunnen hoesten is dat jullie bedoeling...
Jan 27 Mei 2018
Jaap schreef:
Wat een beleid eerst een mestbeleid. Waar we klem mee lopen wat maar de helft geeft wat het gewas nodig heeft waardoor de grond achter uit hold en alles we er over de mestnorm gaan worden we alles crimineel behandeld zeer triest .komen jullie wel een beetje. Heel. Erg laat mee. En wij zijn weer de dupe eerst de bodem uit laten pieren en nu weer aan een ander stuur draaien .slechte onderbouwing telkens. Wij als boeren minder opbrengsten. En produchtprijs was een drama . grotere boeren moeten er nasst gaan werken om alles op te kunnen hoesten is dat jullie bedoeling...


Die drijfmest gewoon niet meer pikken. vaste, gerijpte koestalmest, ja met stro: minder uitstoot, goed voor bodem en gewas en de biotoop. De politiek van die kwaliteit overtuigen dat de mestnormen daarop niet van toepassing zijn.
schoenmakers1 27 Mei 2018
nee, bij die mestsoort de normen anders stellen, is net zo krom voor het milieu als mest van beweiden andere normen aanleggen als opstallen, en dat biologische veehouderij in brabant niet aan de nieuwe amoniakeisen hoeft te voldoen, hier kun je uit opmaken dat het beleid er niet is voor het milieu maar voor de schijn en het bepaalde beroepsgroepen onnodig op kosten te jagen, dit is gewoon ordinair pesten
zeeuw 27 Mei 2018
Stap 1
een VERPLICHTE 1 op 5 TEELTROTATIE voor aardappelen uien en wortelen
Aj 27 Mei 2018
Stap 2 verplicht No tillage.
Aj 27 Mei 2018
Stap 3 verbod op roundup.
Agri 27 Mei 2018
Stap 4,3 bezoek een emigratie beurs.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden