Achtergrond Grondmarkt

FrieslandCampina remt verkoop melkveebedrijf

4 Juni 2018 - Herma van den Pol - 8 reacties

De plannen van FrieslandCampina lijken als een rem te functioneren op de verkoop van melkveebedrijven. Iets wat op de achtergrond ook meespeelt, zijn de fosfaatrechten. Het betekent echter niet dat er helemaal geen bedrijven verkocht worden. Daarnaast blijft grasland gewild.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina maakte op 16 april bekend te werken aan een zogenaamde groeiafspraak. De grove lijnen zijn bekend, maar de exacte invulling moet nog komen en dat levert onzekerheid op. Ook bij de banken. Net zoals tijdens de aankondiging van de fosfaatrechten, stagneert de verkoop van melkveebedrijven.

Terughoudende koper
Het bovenstaande wordt voornamelijk gesignaleerd in de provincie Friesland. Het gaat namelijk allemaal net iets makkelijker wanneer de melk geleverd wordt aan A-ware. Dit geldt echt niet voor alle bedrijven; zo zijn er ook bedrijven die door de buren makkelijk gesplitst opgekocht worden. Alleen de grotere ondernemingen stuiten op een iets terughoudendere koper. Het is nog maar de vraag hoe de melkveehouders, die overwegen om te stoppen, hierop gaan reageren. 

Het is de vraag hoe melkveehouders gaan reageren

Toch is de ondertoon overwegend positief. Melkveehouders willen door en dat wordt ook in de provincies Drenthe en Noord-Brabant bevestigd. In Drenthe wordt iets minder hinder ervaren van de plannen van Nederlands grootste zuivelcoöperatie. "Er is doorlopend vraag naar bedrijven", laat een makelaar weten. In dit gebied wordt wel iets minder aanbod gezien, ten opzichte van 2017.

In Noord-Brabant laten de fosfaatrechten zich meer gelden. Hier proberen melkveehouders in eerste instantie voldoende rechten te krijgen. Dat gaat soms ver; zo zijn er scenario's bekend waar grond verkocht is om herfinanciering te krijgen, om zodoende rechten aan te kunnen schaffen. De financiering die melkveehouders kunnen krijgen, gaat niet naar uitbreiding of naar de aankoop van een ander bedrijf, maar naar rechten.

Hoe de ontwikkelingen bij FrieslandCampina zich laten gelden in het zuiden van het land is lastig te zeggen, zo geeft een makelaar aan. "Het betekent bij diverse melkveehouders dat de rekensom opnieuw gemaakt moet worden." 

Groot verschil in prijzen
Waar sowieso vraag naar blijft, is grasland. Een gemiddelde prijs is alleen niet te noemen. Het hangt af van de grootte van de kavel, de ligging, de kwaliteit en hoeveel vraag er is in het gebied. Zo bevindt de bandbreedte zich in Friesland tussen de €40.000 en €60.000. In Drenthe is de spreiding niet minder groot. 

Pas in het najaar komt er meer zicht op de werkelijke waarde van grasland. De verkoop bevindt zich nu in het laagseizoen. Melkveehouders benutten de grond vooral zelf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Pater 4 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10878773/frieslandcampina-remt-verkoop-melkveebedrijf][/url]
Wat een onzin net of er zoveel een bedrijf kunnen kopen .
Die dat financieel kunnen lossen dit probleem wel op .
gehaktbal 4 Juni 2018
inderdaad onzin verhaal.
Denk juist dat bouwland duurder wordt. Gras is er nog steeds in overvloed
reinder 4 Juni 2018
Je moet de makelaars ook niet naar de prijzen vragen, die houden de prijs liever hoog.
Daar is hun inkomen ook afhankelijk van.
Pieter 4 Juni 2018
Onzinverhaal, allemaal citaten van makelaars, dan weet je het wel.
Pieter 4 Juni 2018
Onzinverhaal, allemaal citaten van makelaars, dan weet je het wel.
de Boer 5 Juni 2018
Net nog 3,5 ha goed grasland gekocht voor 33.500,-- ha. Kan ook mais op.
Duurder mag de grond eigenlijk ook niet zijn qua rendement. Moet ook nog fosfaat bij wat ook al veel te duur is. Gaan we dus ook niet doen. Dan maar wat meer melken uit gras ipv krachtvoer.
dth 5 Juni 2018
sorry hoor, maar dit is zo'n onzin verhaal...kom op BB, wel kwaliteit blijven houden graag!
kalf 5 Juni 2018
Veel opvolgers zullen de komende jaren de handdoek alsnog in de ring gooien,veel investeren met weinig of geen zekerheid wie wil dat nu nog.Van de overheid[zit zonder geld] en de zuivelindustrie[moet zijn eigen broek hoog houden] hoef je ook niets te verwachten.Er was een paar jaar geleden al voorspeld dat er een gefaseerde en geregisseerde verkoop moet plaatsvinden om de prijzen van veehouderijbedrijven nog een beetje op pijl te houden. Dit gaat nu dus blijkbaar beginnen.
Abonnee
dth 5 Juni 2018
Er blijft niets over, als we op deze manier verder gaan.

Mijn jongens gaan ook een andere kant op, gelukkig maar, en wij stimuleren dat van harte. Hoor van veel potenciele opvolgers hetzelfde.
Dit kromliggende zure leven voor een melkveebedrijf zijn we meer dan zat.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Nieuws melk

FrieslandCampina komt met nieuwe Duitse toeslag

Nieuws Melk

FrieslandCampina snijdt in productie en schrapt banen

Nieuws Melk

Toch weer verlies in Nigeria voor FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden