Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Brexit kan Engelse grondprijs opjagen

25 April 2019 - Anne Jan Doorn - 2 reacties

De grondprijs in Engeland liet de afgelopen 5 jaar een daling zien, maar bleef begin 2019 stabiel. Dat komt vooral door de afwachtende houding bij zowel de kopers als verkopers, wat veroorzaakt wordt door de brexit. Lokale makelaars melden dat de brexit voor een ommekeer op de grondmarkt kan zorgen.

De grondprijs in Engeland is met 3% gedaald, ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Knight Frank Index. De grondprijs beweegt nu om en nabij de €20.000 per hectare, bij de huidige euro-pondkoers. De grondprijs is daarmee over de afgelopen 5 jaar met 5% gedaald, maar in de afgelopen 10 jaar met 50% gestegen.

Aangezien er uiteindelijk geen beslissing is genomen over de brexit, blijft onzekerheid op de grondmarkt heersen. Daarom denk Andrew Shirley, de onderzoeker bij Knight Frank, dat de eerstvolgende beslissing over de brexit voor een prijsopleving gaat zorgen.

Grasland versus bouwland
Shirley zegt wel dat de prijsdaling van afgelopen jaar (-3%) weer hersteld kan worden. Dit omdat er op dat moment ook weer vraag loskomt. Echter, het verschil tussen de prijs voor grasland en bouwland zal wel groter worden. Dit heeft te maken met het feit dat melkveehouders het meeste gaan lijden onder de brexit vanwege wegvallende subsidies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hans 25 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882213/brexit-kan-engelse-grondprijs-opjagen]Brexit kan Engelse grondprijs opjagen[/url]
In andere, eigenlijk alle landen is bouwland toch ook duurder dan grasland?

Waarom zullen britse melkveehouders veel/meer last van de Brexit hebben?
hans 6 Mei 2019
UK is momenteel een behoorlijke importeur van landbouwproducten. Als Brexit, hard of niet, werkelijkheid is, opent dat voor de Britse boeren toch goede marktmogelijkheden om de UK bevolking te voeden? Kassenbouwers doen er toch goede zaken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden