Shutterstock

Nieuws Biologische landbouw

Scandinavië toont fikse groei in bio-areaal

12 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

Ongeveer 20% van het Zweedse landbouwareaal werd in 2018 gebruikt voor de biologische sector. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van 2017. Daarnaast meldt de Zweedse overheid dat het verwacht dat het biologische areaal in 2030 gestegen is richting de 30%. In Denemarken worden vergelijkbare percentages verwacht.

In 2018 werd 609.110 hectare van het landbouwareaal in Zweden gebruikt voor biologische landbouwactiviteiten, verdeeld in 78% bouwland en 22% grasland. De regio's Jämtland, Gävleborg, Värmlands en Dalarnas hebben afgelopen jaar het grootste aandeel biologische landbouw behaald. In deze regio's is 30% tot 40% van de landbouw biologisch.

In het zuiden, waar de landbouwsector de hoogste productiewaarde per hectare realiseert, is het aandeel van biologische land- en tuinbouw niet groter dan 10%. Dit komt vooral doordat het klimaat daar gunstiger is en de grondprijs veel hoger ligt dan in de regio's met een hoog percentage biologisch areaal.

Denemarken groeit ook
Zweden is in de Europese Unie de koploper wat betreft het biologische areaal, mits gemeten in hectares. Oostenrijk is namelijk de koploper als er gemeten wordt in percentages, met een aandeel van 23%. Gemiddeld komt dit percentage in de Europese Unie op 6% uit. Nederland scoort net iets hoger dan 3%, terwijl Ierland en Roemenië (met minder dan 2%) onderaan de lijst staan.

Ook in Denemarken neemt het biologische areaal toe. Terwijl in 2017 nog 8% van het areaal biologisch was, is dat vandaag de dag zo'n 10%. Dat maakt dat er 34.000 hectare biologisch is geworden. De Deense overheid verwacht de biologische land- en tuinbouwsector in 2030 ongeveer 30% van het totale areaal omvat.

Koploper in duurzame energie
Daarnaast is Zweden in de Europese Unie ook de koploper in duurzame energie. In 2017 was meer dan 50% van het energieverbruik in Zweden afkomstig van duurzame energiebronnen. De nummers 2 en 3 in de lijst, Finland en Letland, scoorden respectievelijk 41% en 39%. Nederland zet een score van 6% neer. Het gemiddelde in de Europese Unie kwam over 2017 uit op 15%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden