Shutterstock

Achtergrond Grond

'Geen Deense val, wel daling grondprijs'

28 September 2019 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

"Een prijsval als in Denemarken zullen we in hier niet beleven, maar de huidige prijzen voor grond kunnen onmogelijk lang stand houden", zo voorspelt Rick Hoksbergen, een van de gezichten van Alfa Accountants.

Hoksbergen deed zijn uitspraken op de openingsavond van de eendaagse Noord-Nederlandse landbouwbeurs Agrarische Schouw deze week in Joure. Hij wees op basis van cijfers van de European Dairy Farmers erop dat de kritische melkprijs in Nederland de laatste tien jaar steeg van 31 naar 37,4 cent. "Daarmee is de Nederlandse melkveehouder van de middenmoot gezakt naar de slechtst scorende 20%. We zitten nu aan de onderkant van de Europese ranglijst."

Rekeningen net betaald
Grondgebondenheid, fosfaatrechten, stikstofgrenzen en andere beperkingen maken goedkoop boeren in het dichtbevolkte Nederland onmogelijk. Hoksbergen zoomde met name in op de situatie in Noord-Nederland. "De melkprijs beweegt rond de 37 cent de laatste tijd niet eens zo slecht, uitgaande van een geraamde gemiddelde meerjarenprijs van €0,35. Maar de meeste melkveehouders kunnen momenteel net zo’n beetje alle rekeningen betalen. Die situatie correspondeert aardig met de huidige Nederlandse break-evenprijs van zo’n €0,37."

Hoksbergen steltde in Joure dat een melkveehouder voor elk 5% groei 1 cent marge op de break-evenprijs nodig heeft. "Een boer die dus landbouwgrond en fosfaatrechten wil kopen zal met zijn break-even ruim onder de 37 cent moeten zitten. Hooguit 30% van de ondernemers haalt dat in Nederland en dus lopen de meeste melkveebedrijven daar klem."

Kwestie van tijd
Te meer omdat melkveehouders de afgelopen jaren al veel eigen geld hebben gebruikt om uitbreiding van het bedrijf te financieren. Het gevolg is dat de bodem van de eigen middelen op steeds meer bedrijven in zicht komt. "Dit betekent dat steeds minder boeren nog grotere oppervlaktes aan grond kunnen aankopen. Dan komt er een moment dat de wal het schip keert."

De conclusies van Hoksbergen is helder. "Ondanks een blijvend krap aanbod van landbouwgrond en toenemende interesse van beleggers, zijn het rendement en de eigen middelen op de meeste melkveebedrijven te laag om grond tegen de huidige prijzen te kunnen kopen. "Het is daarmee dus een kwestie van tijd dat de prijzen van landbouwgrond naar beneden gaat."

Wat hem betreft is de koers van alsmaar schaalvergroting en intensiveren een doodlopende weg. "We moeten iets anders bedenken, anders gaan we het internationaal op alle fronten verliezen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
bep 28 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10884154/geen-deense-val-wel-daling-grondprijs]'Geen Deense val, wel daling grondprijs'[/url]
Een ander koopt die grond wel kan de boer het huren.
Steur 28 September 2019
Altijd verassendt die viesie van hoksbergen veranderd elke 2 jr
Noord 29 September 2019
12% in een jaar tijd in tweede kwartaal vindt ik anders nogal wat. Eerste kwartaal was er ook al paar procent af. Komende kwartalen gaat hij echt niet omhoog, in zowel veehouderij als akkerbouw. Als we met dit tempo doorgaan kan het nog wel eens slechter aflopen dan Deense grond. In dat land zagen ze eerder in dat het niet kon, wij zijn toen nog even doorgegaan. De investeerder is niet gek, zodra de prijs daalt dan is hij weg, dat is namelijk zijn vak. Overheid koopt enkel aan lage prijzen. En iedereen, met name de oude generatie, die denkt ,’hij komt wel weer’, blijf lekker zitten, je zorgt namelijk voor opwaartse druk als hij weer stijgt. Dit kon wel eens het laatste verkoopmoment zijn geweest voor de babyboom generatie. Groet
Piet s 29 September 2019
In t zuidwesten koop je onder de 100.000 geen meter, mits fatsoenlijke grond
Peter 29 September 2019
Nee hoor, momenteel in zw aanbod voor 50k, 26 jaar erfpacht, 900 canon. Laat de boer het lekker kopen voor 100k. Koop ik het wel terug voor 50k, heb ik het risico en werk ook niet.
Piet s 29 September 2019
Ik heb nooit begrepen dat er mensen zijn die uit zijn op erfpacht
Wat heb je nu gekocht na 26 jaar?
Joost 29 September 2019
Je hebt het gebruik gekocht voor die periode en de investering heb je fiscaal afgeschreven. Als je met het gebruik geld kunt verdienen een prima idee.
Kun je met het gebruik geen geld verdienen dan kun je waarschijnlijk ook geen immens bedrag aan dood kapitaal gedurende al die tijd in eigendom steken. Dus wat orakel je nou eigenlijk Piet s.
AKkerbouw2.0 29 September 2019
50k delen door 26 jaar is ruim 1900 afschrijving per jaar.
Daarop canon en waterschapslasten.

Gefeliciteerd, u haalt vast super opbrengsten. Anders komt de berekening niet uit.
Kjol 29 September 2019
Grondprijzen die dalen met een negatieve rente, dan zit het echt goed fout in de sector.
Abonnee
asr 29 September 2019
je kunt niet afschrijven op erfpacht grond
Peter 29 September 2019
@akkerbouw 2.0, u begrijpt mij verkeerd. Ik KOOP goede zavel in zw voor 50k hierbij blijft het gebruik bij verkoper voor 26 jaar. Vindt 100k nogal buiten proportie. Heb er geen werk van en beur ieder jaar 900 euro canon. Voor zover ik hoor heeft @Noord gelijk, prijzen dalen hard. Bij 50k in erfpacht is de vrije waarde om en nabij 70k. Succes allemaal!
Akkerbouw2.0 30 September 2019
De inleg om de grond als erfpachter te verkrijgen zal je toch in die 26 jaar af moeten en kunnen schrijven hoor.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden