Shutterstock

Nieuws Woningmarkt

Platteland merkt minder van dip op woningmarkt

8 September 2020 - Wouter Baan

Rabobank voorspelt dat de huizenprijzen vanaf volgend jaar gaan inleveren. Dit ondanks dat de economie aan het herstellen is van de lockdown die dit voorjaar plaatsvond door de uitbraak van het coronavirus. Daarbij is het aannemelijk dat de prijzen in de stad harder dalen dan op het platteland. De bank laat zich niet specifiek uit over de prijzen van landbouwgrond. 

Op dit moment is er nog niets te zien van een kentering op de woningmarkt, tot en met juli lagen de huizenprijzen gemiddeld 7,1% hoger dan vorig jaar. Bovendien werden er 6,7% meer woningen verkocht. Toch houdt de hoogconjunctuur geen stand, zo tekent de kredietverstrekker op in een kwartaalupdate over de woningmarkt. Voor dit jaar wordt een economische krimp van 5,2% verwacht, wat iets minder negatief is dan eerder werd gedacht. Vanaf volgend jaar zet een voorzichtig herstel in.

Lagere prijzen, minder transacties
Vanaf 2021 ziet de Rabobank de woningprijzen dalen, of beter gezegd afvlakken. Een daling van 0,8% is immers nog vrij bescheiden, vergeleken met de opmars die de woningmarkt de laatste jaren heeft gekend. Het aantal transacties op de woningmarkt zal volgend jaar met 30.000 afnemen tot 190.000. Vanaf 2022 zal sprake zijn van een serieuze prijsdaling van 2,6%, zo prognosticeert de bank. Daarna kiezen de prijzen weer richting naar boven, door het aanhoudende tekort.

De reden van omslag heeft te maken met inkomstenverlies, of de angst hiervoor. Hierdoor sluipt onzekerheid in de markt. Door het steunpakket van de overheid kon een grote werkloosheidsgolf nog worden afgewend, maar de bank denkt dat veel banen op de tocht staan. Dit omdat de steunmaatregelen de komende maanden worden afgebouwd. 

Volgens een woordvoerder van de Rabobank is het waarschijnlijk dat de huizenprijzen in de stad harder dalen dan daarbuiten. Dit heeft twee redenen. Zo is er een trend zichtbaar dat mensen de drukke stad willen 'ontvluchten' en zich daarom oriënteren op de woningmarkt in het landelijk gebied. Daarbij zijn beleggers in vastgoed vooral actief in de stad en die worden door de coronacrisis terughoudender. 

Hoe reageert landbouwgrond? 
Over de prijzen van landbouwgrond rept Rabobank geen woord in het kwartaalrapport. Wel laat een woordvoerder weten dat woningbouwplannen (op voormalig agrarische gronden) niet per se samenhangen met dalende huizenprijzen. De overheidscampagnes voor het woningbouwtekort in ons land gaan onverkort door. Er is wel een indirect verband in de zin dat woningbouwplannen geïnitieerd worden door partijen in de bouwsector, zoals projectontwikkelaars. Volgens de bank ontloopt de bouwsector de coronacrisis niet, waardoor mogelijk woningbouwplannen 'on hold' worden gezet. 

Kijken we objectief naar de grondmarkt dan is hier een prijsafvlakking dan wel lichte daling aan de orde. De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond in Nederland bleef in het tweede kwartaal van 2020 bijna gelijk aan de prijs over heel 2019, zo tonen cijfers van het kadaster aan. De gemiddelde agrarische grondprijs kwam uit op €62.000 per hectare. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar was een lichte daling zichtbaar. Een structurele prijsdaling van landbouwgrond ligt volgens kenners niet voor de hand. Wel wordt wel rekening gehouden met een correctie, zoals dat in het verleden tijdens laagconjunctuur vaker gebruikelijk was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden